Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mari cu 7,5% pentru cei care nu au încheiat un contract de piaţă liberă: "Problema nu e ca plătim mai mult, dar plătim degeaba"

Cresc temperaturile, creşte consumul de curent, cresc şi tarifele. Vom folosi mai des aparatele de ventilaţie şi de aer condiţionat, iar, de săptămâna viitoare, cei care n-au încheiat până acum un contract de piaţă liberă, vor plăti facturi simţitor mai mari.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 22.06.2021, 21:01

Vezi și

"Azi mi-am luat în mod special o zi libera de la serviciu ca sa trec pe piața concurentială", spune un client. 

Pe acest domn l-am găsit, la rând, în faţa furnizorului de energie electrică. A încercat să semneze un contract online, doar că s-a poticnit în birocraţie. 

"Mai jos scrie că după ce primești un link de confirmare trebuie sa vii la ei sa depui cererea sau sa semnezi în fata lor. Pai ce am făcut?!"

Cum de săptămâna viitoare tarifele de serviciu universal cresc, mulţi s-au înghesuit să îşi schimbe contractele. 

Pe acelaşi subiect

"Atât timp cât salariile sunt cum sunt, mi se pare mult", spune o clientă.

"Totul este făcut numai la nivel de slogan. Toți se bat cu pumnul în piept, oferă, dar totul este din ce în ce mai rău, aceeași birocraţie", a declarat un client.

Facturi mai mari pentru cei care nu au încheiat contract pe piaţa liberă

Doar 1,3 milioane de consumatori casnici au încheiat un contract de piaţă liberă de la începutul anului şi până acum. Ceilalţi riscă să plătească de săptămâna viitoare facturi mai mari chiar şi cu 7,5%. Fiecare aparat electric pus în funcţiune costă. 

Ioan Purica, expert în energie: "Este clar ca furnizorul încearcă sa treacă spre clienți riscurile".

Spre exemplu, pentru un aparat de aer conditionat care merge zilnic 10 ore plătim 32 lei. Aragazul şi frigiderul consumă energie electrică de vreo 50 de lei fiecare. Ca să nu mai vorbim despre electrocasnicele mici. Cumulat, înseamnă un cost lunar de 161 lei. Cu vreo 12 lei mai mult faţă de luna anterioară. Într-un an de zile, vorbim de costuri de aproape 150 de lei în plus. 

Lucia Purcaru, cofondator comparator preţuri: "Problema nu e ca plătim mai mult, dar plătim degeaba. Banii ăștia nu se duc pentru anumite servicii, ci din cauza că nu vrem să schimbăm"

De aceea, e important să semnăm un contract cât mai rapid. Putem compara ofertele de pe piaţa concurenţială pe site-urile specializate. Doar să fim atenţi ca pretul să fie fix!

Ioan Purica, expert în energie: "Trebuie citite cu atenție textele scrise cu litere mici în josul paginii. Întotdeauna vorbim de o serie de condiții și clauze care trebuie avute în vedere. De la 1 iulie se scumpesc şi gazele. Experţii estimează o majorare de 20 la sută, pe care o vom resimţi abia la iarnă". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Facturi mai mari cu 7,5% pentru cei care nu au încheiat un contract de piaţă liberă: "Problema nu e ca plătim mai mult, dar plătim degeaba"