Antena Meniu Search
x

Video Fără precedent. Un sfert din construcţiile dintr-o staţiune, oprite. Oamenii de abia mai au loc să se strecoare printre blocuri

Năvodari, estul sălbatic al pieţei imobiliare. Inspectorii de stat în construcţii au luat o decizie fără precedent: au oprit lucrările pe un sfert dintre şantierele în lucru din staţiune. Cei mai mulţi constructori nu au autorizaţii şi nici specialişti care să verifice siguranţa sau calitatea lucrărilor. Nimeni nu ştie cum va arăta viitorul sezon estival pentru turiştii care vor veni în nordul litoralului. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.02.2023, 11:21

Vezi și

În cea mai nouă zonă a litoralului românesc, neregulile se văd cu ochiul liber. Din aprilie anul trecut, Inspectoratului de Stat în Construcţii a început să ia la bani mărunţi fiecare şantier.

Andreea Filip, reporter Observator: Inspectorii au controlat 200 de obiective: hoteluri, blocuri sau aparthoteluri. Au fost aplicate 300 de sancțiuni pentru nereguli grave, iar 55 de șantiere au fost închise de tot.

În total, au fost aplicate sancţiuni în valoare de circa două milioane de lei. Iar plaja neregulilor e, practic, nesfârşită. 

Paul Racoviţă, inspector general ISC: Problemele sunt în momentul în care executantul nu-şi asigură execuţia măcar a calităţii lucrărilor executate şi când beneficiarii nu îşi asigură propria verificare prin diriginte de şantier. 

Pe acelaşi subiect

Şi la autorizaţiile de construcţie din Năvodari au fost descoperite probleme

Aproape un sfert dintre şantiere nu au astfel de documente şi nici experţi care să ateste calitatea lucrării.  

Paul Racoviţă, inspector general ISC: Avem o problemă în ceea ce înseamnă credibilitatea execuţiilor de calitate a lucrărilor. Am periat tot ceea ce înseamnă Năvodari, partea nouă. Şi avem o parte relativ corectă a fenomenului construcţiei pe o astfel de zonă de risc.

De amenzi nu au scăpat nici edilul, nici arhitectul şef al primăriei, primii care trebuie să aprobe și să verifice cum și ce se construiește.

Elena Aftene, reprezentant Primăvria Năvodari: Au fost emise 20 de procese verbale de contravenție pe numele arhitectului şef, 4 procese verbale de contravenție au fost întocmite pe numele primarului pentru semnare acte administrative și încă 12 procese verbale altor semnatari de acte administrative. 

Observator a arătat încă de anul trecut cum aşa-zişi dezvoltatori au ridicat imobile peste noapte în Năvodari: un preot din Constanţa a fost acuzat că ridică ilegal un bloc de 7 etaje. Vecinii l-au dat în judecată, iar autorizaţia de construcţie i-a fost ridicată. Pe şantier, însă, lucrările au continuat pentru că primăria şi firma care a emis documentele nu ar fi ştiut de decizia instanţei.

Clădirile în zonă sunt extrem de înghesuite şi construite fără noimă

Andreea Filip, reporter Observator: Ca să vă faceţi o idee de cât de apropiate sunt clădirile aici, eu nu pot să-mi întind mâinile la maximum. 

La ochi e totul dezastru. Dar ca documentaţie e totul legal. Nota de plată e achitată de turişti în fiecare sezon. De dragul dezvoltării, se încalcă orice alte reguli.

Litoralul românesc rămâne lider naţional în investiţiile de hoteluri. La finalul anului, trecut peste un miliard de lei erau alocaţi construirii unor noi spaţii de cazare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Fără precedent. Un sfert din construcţiile dintr-o staţiune, oprite. Oamenii de abia mai au loc să se strecoare printre blocuri