Video Coşmar pe bani grei, în noul "El Dorado" imobiliar din România. Oamenii se descalţă în maşinile scumpe şi trec strada în cizme de cauciuc: "Îşi bat joc de noi"
150, 200, chiar şi 500 de euro a ajuns să coste un metru pătrat de teren intravilan în Mamaia-Sat. Fâşia de uscat dintre Mamaia şi Năvodari e noul "El Dorado" imobiliar. Canalizarea e încă în lucru, apa nu a ajuns peste tot, asfaltul e o raritate. Dacă te aventurezi pe străzi în sezonul ploilor, rişti să rămâi blocat în noroi. Reporterii Observator au filmat acolo anul trecut, în ianuarie, şi s-au întors după un an să vadă ce s-a schimbat. Material din seria Coşmar Residence.
"E o zonă rezidenţială numai dacă privim din punctul de vedere al impozitului pe care îl plătim. De-abia acum au început lucrările pentru montarea canalizării, schimbarea conductei de apă şi aşa mai departe. Dar de 15 ani de când locuiesc aici, niciodată n-a fost nici măcar urmă de asfalt", spunea, în ianuarie 2022, Elena Calcan, proprietar. "Până nu e rău, nu poate să fie bine!", se plângea tot atunci un localnic. "Păi vedeţi? Nemţii mai au puţin şi trag canalizarea şi apa Wi-Fi. Wireless! Vă daţi seama, şi noi de-abia acum am descoperit-o, să o băgăm în pământ. Şi tot noi suntem... Păi de ce e ţara aşa? Tot din cauza noastră!", se revoltau oamenii.
Un an mai târziu, coşmarul continuă
A mai trecut un an de-atunci, dar Mamaia-Sat e tot sub noroaie. La începutul lui 2022, autorităţile se scuzau că zona e în şantier şi promiteau că străzile vor fi asfaltate după ce compania de apă va termina introducerea conductelor de apă şi de canalizare.
"Primăria Oraşului Năvodari a elaborat şi a depus deja un proiect în cadrul Programului Naţional Anghel Saligny privind asfaltarea străzilor din Mamaia-Sat", declara în iuanuarie 2022 Elena Aftene, de la Primăria Năvodari.
- Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi...
- Cele 6 cuvinte cu care un dezvoltator a convins mii de oameni să îşi ia apartament aici, lângă Bucureşti
- "Pe ce plătim rate toată viaţa?" Robert şi-a cumpărat o casă cu 68.000 de euro. A aflat că la cheie înseamnă...
Maşini îngropate în noroi, după ploaie
În clipul video sunt imagini filmate în Mamaia-Sat, după ultima ploaie serioasă. Maşinile scumpe, pentru că nu oricine îşi permite o casă în zonă, sunt pline de nămol. Confortul, liniştea şi curăţenia se opresc la poarta vilei. Cizmele de cauciuc sunt obligatorii pe stradă.
"În poarta casei cobor din maşină. Mă descalţ pe pragul maşinii, pun altceva şi intru în curte", spune un rezident. "E dezastru, nu vedeţi cum sunt şoselele? Străzi neasfaltate, gropi. Au băgat conducte şi după o săptămână au săpat din nou. Eu ştiu că au promis acum un an. Au spus că în Mamaia-Sat or să fie toate străzile asfaltate", îşi aduce aminte un şofer.
"Îşi bat joc de noi, dom'le! Problema ştiţi care este? Că ei au terminat lucrarea, înţelegeţi? Dar nu au aruncat nişte piatră, să arunce. Şi a plouat şi sunt maşini dintr-astea care transportă piatră, sunt cife... Sunt aşa şi au făcut nişte şanţuri. Au adus după aia nişte piatră. Bătaie de joc, au aruncat-o în noroiul ăla", povesteşte un alt şofer.
"Cine şi-a dorit să se retragă departe de agitaţia oraşului într-un loc frumos trebuie întâi să se trezească din coşmarul de a ajunge în fiecare zi acasă prin noroaie", spune Andreea Filip, reporter Observator.
Trai greu, fără canalizare şi asfalt
Mulţi şi-au pierdut răbdarea. "Nici la momentul acesta nu există canalizare bine făcută! Cred că sunt făcute proiectele din birou, nu la faţa locului. Nu am canalizare, nu am asfalt, nu am condiţii minime de trai", se plânge un rezident.
"Am găsit aici o canalizare, în fine, un cămin. Cade trăgând cu mâna de el. Cel mai probabil se va surpa pentru că nu a fost consolidat aşa cum trebuie. Şi ce mi se pare şi mai interesant este că a fost turnat ciment şi peste capac", arată Andreea Filip, reporter Observator.
"Copiii merg la şcoală. Trebuie să ia tot nămolul până la şcoală. Ajung, râd de ei. Deci râd de ei că vin murdari. Ne-a făcut canalizare. Nu au trecut două săptămâni, a trecut maşina de gunoi, a căzut pur şi simplu, a făcut gaură şi s-a răsturnat maşina de gunoi în faţă la noi. S-au spart ţevi, am avut apa oprită", mărturiseşte o femeie. "Dacă vreau să evit şoseaua pe unde trec maşini, ar trebui, de pe un trotuar pe celălalt, să merg pe aici", arată Andreea Filip, reporter Observator.
Scuzele şi promisiunile autorităţilor
"La ora actuală ne apropiem de finalizarea contractului pentru cele cinci reţele, apă şi canalizare Năvodari şi Mamaia-Sat, ce are ca termen de închidere sfârşitul lunii mai a acestui an", susţine Irina Oprea, purtător de cuvânt companie de apă. Lucrările de acolo ar fi trebuit să fie gata, într-o primă fază, "la sfârşitul anului trecut", adaugă ea.
Reprezentanţii companiei de apă spun că lucrările au fost întârziate de cablurile furnizorului de energie şi de conductele descoperite cu ocazia săpăturilor. "Nu se pune problema ca cel care lucrează acolo să plece şi să lase aşa", a precizat Irina Oprea, director companie de apă.
Primăria spune că va asfalta drumurile din luna mai, încolo. "Aud asta de ani de zile! Asta e prima stradă pe care s-a pus canalizare. Are aproape un an de când s-a montat canalizarea. Aici au rupt, în locul ăla, curentul de trei ori în acelaşi loc. Gazele, în colţul ăsta, de două ori, apa de vreo patru ori", spune, însă, un rezident dezamăgit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰