Ferrero a închis o fabrică unde erau produse ouă Kinder, din cauza temerilor de infectare cu salmonella
Agenţia Federală pentru Siguranţă Alimentară (Afsca) din Belgia a ordonat producătorului italian de dulciuri Ferrero să oprească deocamdată producţia la fabrica din Arlon (Belgia) şi să recheme toate produsele fabricate la această unitate, din cauza temerilor privind o epidemie de salmonella.
Fabrica Ferrero din Arlon a fost închisă până când vor fi îndeplinite toate cerinţele privind securitatea alimentară, după ce Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) anunţase miercuri că împreună cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) investighează zeci de cazuri de infecţie cu salmonella care au legătură cu consumul de produse de ciocolată în cel puţin nouă state europene.
"Agenţia a retras vineri autorizaţia fabricii Ferrero din Arlon. Întreaga gamă de produse Kinder de la această unitate este retrasă de la comercializare, indiferent de data la care au fost produse", au informat autorităţile belgiene, care acuză Ferrero că nu a prezentat suficiente informaţii în timpul investigaţiei.
Sunt vizate produsele Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi şi Schoko-Bons produse în Arlon. Şi distribuitorilor li s-a cerut retragerea produselor din magazine.
Luni, Ferrero a retras de la comercializare ouăle de ciocolată Kinder Surprise în Marea Britanie şi Irlanda, precizând că este vorba de o măsură preventivă, iar de marţi nu au mai fost comercializate o serie de produse Kinder fabricate la Arlon şi care erau vândute în Franţa, Belgia, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania şi Suedia. Ulterior, retrageri de produse de la raft au fost lansate în mai multe ţări, inclusiv din Statele Unite şi Australia.
Ce spun autorităţile din România despre produsele Kinder
ANSVSA a transmis, vineri, referitor la retragerea de pe piaţa a mai multor produse Ferrero cu suspiciunede Sallmonela, că, până în acest moment, România nu este pe lista statelor membre în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri. De asemenea, nu s-au primit buletine de analiză care să indice prezenţa Salmonella în produsele Kinder de pe piaţa românească.
”În data de 5 aprilie 2022, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de autorităţile din Belgia asupra deciziei companiei Ferrero de retragere şi rechemare voluntară de piaţa europeană a unor loturi de produse Kinder, cu diferite gramaje. Retragerea voluntară de pe piaţa internaţională, inclusiv din România şi rechemarea de la consumatori a mai multor loturi de produse Kinder, se face pe baza principiului precauţiei, produsele fiind suspicionate că ar putea avea legătură cu îmbolnăvirea mai multor persoane din statele membre”, a transmis, vineri, ANSVSA.
Potrivit autorităţilor, toxiinfecţiile alimentare cauzate de Salmonella genereaza tulburări gastro-intestinale (diaree, diaree uneori cu sânge, stare de vomă, crampe abdominale) cu debut brutal însoţit adesea de febră şi dureri de cap care survin în general la 6 – 72 de ore de la consumul produselor contaminate. Persoanele infectate cu Salmonella dezvoltă simptome la 12 – 36 de ore după consum. Aceste simptome pot fi mai pronunţate la copii şi tineri, la femeile însărcinate, persoanele imunodepresive şi vârstnici.
Persoanele care au consumat produsele incriminate şi care prezintă aceste simptome este recomandat să informeze medicul curant despre acest consum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰