Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar. Ce schimbări pregăteşte ANAF

Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar. Va reţine sumele restante doar de la angajator. Se evită astfel situaţia din prezent, în care ANAF ia din venitul datornicilor mai mult decât o treime sau jumătate, cât este limita legală. 

de Florentina Lazăr

la 01.08.2024 , 20:26

Poprirea pusă de ANAF pe salarii şi pensii s-ar putea schimba. În prezent, un datornic poate avea popriri pe mai multe conturi bancare pentru aceeaşi sumă restantă. Fiscul îi ia, practic, din salariu, de două ori suma datorată - de la angajator, dar şi de la bancă. Odată ce măsura va fi adoptată de Guvern, ANAF va reţine banii doar dintr-o parte."Crește eficiența, fiind cu reținere la sursă. Practic se reține de către angajator acea sumă și se virează către FISC", explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Avocaţii acuză că situaţia prezentă lasă loc de abuzuri

Avocaţii acuză că situaţia prezentă lasă loc de abuzuri. "În momentul de față suntem într-o procedură cel puțin abstractă. Începe o executare silită din partea unei bănci IFN recuperator de creanțe și ajungi să ai poprire și la contul bancar și la angajator și de acolo poprirea care ar trebui să fie 1/3 se dublează și până reușeșți să-ți deblochezi salariul prin multe adrese emise către executor sau angajator riști să fii într-o situație în care să nu mai ai ce să mănânci la finalul lunii pentru că îți ia angajatorul o treime, îți ia banca o treime și până se rezolva problema această banii sunt efectiv blocați", spune Adrian Cuculis, avocat.

Vezi și

Acum, rău platnicii primesc o somaţie prin care trebuie să-şi plătească datoriile în 2 săptămâni, apoi Fiscul pune poprire pe conturi. "Pentru o suma mică ți se blochează absolut toate conturile indiferent cât ai în conturi", precizează Daniel Zamfir, preşedinte Comisia Economică.

"Îți este indisponibilizată toată suma până la clarificarea situației. Chiar săptămâna trecută cineva m-a confruntat în această problema pentru că i s-au indisponibilizat toate sumele pe care le avea în contul bancar, suma pe care o datora către ANAF fiind mult mai mică", spune Francesco Şerban, expert fiscal.

Măsura este mană cerească pentru cei cu datorii la stat

Măsura este mană cerească pentru cei cu datorii la stat. Veniturile din salarii şi pensii care întră lunar în cont nu vor mai fi recuperate de ANAF, instituţia va execută doar suma aflată în cont la momentul introducerii popririi. "Ce a presupus ANAF? Că ce are deja în cont e peste nevoia de subzistență și practic funcționează poprirea în cazul respectiv. Se aplică pentru viitor acea poprire și salariatului i se lasă o parte din venit pentru cheltuielile subzistențe", adaugă Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

La finalul anului trecut, peste 300.000 de români aveau popriri pe conturi. Cea mai mare datorie la stat era de aproape 100 de milioane de euro. În perioada 2021-2023, au fost puse popriri pentru sume restante în valoare de 51 miliarde lei, însă ANAF a recuperat doar 7 miliarde lei.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar. Ce schimbări pregăteşte ANAF