În ultimii trei ani, România a accesat doar 0,5% din banii puși la dispoziţie de comunitatea europeană!
În ultimii trei ani, România a accesat în jur de 180 de milioane de euro din cele 31 de miliarde puse la dispoziţie de comunitatea europeană. A
În ultimii trei ani, România a accesat în jur de 180 de milioane de euro din cele 31 de miliarde puse la dispoziţie de comunitatea europeană. Adică în jur de 0,5%. Motiv de îngrijorare printre politicienii care ţin discursuri pompoase prin Parlament. Numai că în spatele funcţiei se ascund propriile interese şi relaţii. În baza unei astfel de prietenii, un senator l-a presat pe un antreprenor român să nu-şi ceară banii de la un partener de afaceri.
Banii europeni care s-au oprit în buzunarele unei firme de consultanţă.
"Au existat presiuni, au existat tentative de intimidare. Mi s-a sugerat faptul că ei sunt consultanţi peste tot şi în cazul în care ii supără cineva, ori se ocupă direct, ori au prieteni care să facă treaba asta. Am primit şi telefoane de la diverse persoane", spune Valentin Andronache, Manager al unei firme subcontractante.
Acelaşi senator - mediator al intereselor unor privaţi este cel care a luat atitudine în Parlamentul României, îngrijorat de absorbţia mică a fondurilor europene.
Public, vorbea despre eliminarea clientelei de partid şi a altor interese ascunse.
"Persoane cu anumite funcţii, în zona politică, foşti senatori, senatori care consideră că trebuie noi subcontractorii să stăm să aşteptăm, să nu facem demersuri juridice, să stăm pe pace, să nu fie război, dar pe cheltuiala noastră", mai spuen Valentin Andronache.
Valentin a aşteptat banii de la firma de consultanţă timp de un an de zile. Două milioane de lei ar fi salvat firma. Dar din 200 de angajaţi, mai are, acum, doar 50. Bunurile lui deja sunt executate, iar conturile blocate. Aşa că a ajuns în instanţă.
În 2015, patronul firmei de consultanţă a fost acuzat de DNA de dare de mită și evaziune fiscală. În dosar au fost implicaţi şi oameni politici.
Legătura dintre fostul senator şi patronul firmei de consultanţă durează de ani buni. Fostul demnitar o recunoaşte, însă nu public. Reporterii Observator i-au cerut un punct de vedere oficial dar s-au lovit de un refuz.
În România, proiectele se lovesc de birocraţie şi corupţie. Mâine vă arătăm cum un oraş întreg nu poate folosi o staţie de epurare construită cu bani europeni, pentru că a fost proiectată greşit. Termenul de finalizare a fost decalat cu doi ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰