Francul elvețian, la valori record!
Francul elvețian s-a apreciat, joi, cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani

Francul elvețian s-a apreciat, joi, cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani
Pragul a fost introdus la data de 6 septembrie 2011 pentru a contracara amenințările de recesiune și deflație, după ce investitorii, speriați de criza din zona euro, au dus francul elvețian la un nivel record.
''Această măsură excepțională și temporară a protejat economia elvețiană. Chiar dacă francul elvețian este în continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scăzut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb'', a informat BNS, într-un scurt comunicat de presă.
La câteva minute după anunțul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda europeană, pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elvețiană s-a apreciat cu 25% în raport cu dolarul și se tranzacționa la 0,74 centime pentru un dolar.
- Românii, primii la majorarea salariilor, însă tot la coada UE. Economiştii explică fenomenul: "E absolut normal"
- China sfidează războiul comercial al lui Trump. Ţintă ambițioasă de creștere economică de 5%: "Vom depăși...
- Economia României a crescut cu doar 0,9% în 2024, sub estimările Guvernului, Comisiei Europene şi analiştilor
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
Decizia BNS este una surprinzătoare în condițiile în care, luni, vicepreședintele BNS, Jean-Pierre Danthine, declara că pragul va rămâne unul dintre elementele de bază ale politicii monetare.
''Este o mișcare foarte riscantă. Se poate vedea acest lucru în reacția pieței, care este una extremă'', a apreciat Alessandro Bee, economist la Sarasin, conform Agerpres.
În al doilea anunț suprinzător făcut joi, Banca Națională a Elveției (BNS) a redus dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală cu 0,5 puncte procentuale, până la minus 0,75%. De asemenea, BNS a decis să extindă intervalul țintă pentru dobânda Libor la trei luni până la minus 1,25—minus 0,25% de la nivelul anterior de minus 0,75 — 0,25%.
În ultimele luni, au crescut presiunile la adresa Băncii Naționale a Elveției pentru a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, introdus în luna septembrie 2011, pe fondul speculațiilor că Banca Central Europeană pregătește un program de achiziții de obligațiuni, ceea ce a dus la o slăbire a monedei euro.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰