Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Un nou gigant bancar în Europa? UniCredit vrea să obţină aprobarea Băncii Centrale Europene pentru a controla până la 30% din Commerzbank. Un astfel de procent ar obliga UniCredit să facă o ofertă de preluare, anunță Ziarul Financiar.

UniCredit este pe cale să ceară Băncii Centrale Europene (BCE) permisiunea de a putea deţine până la 30% din Commerzbank, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, aprobarea nu înseamnă neapărat că UniCredit va ajunge să deţină efectiv 30% din Commerzbank sau să cumpere alte acţiuni.
O potenţială fuziune dintre Commerzbank şi UniCredit ar crea un nou gigant bancar în Europa
Andrea Orcel, CEO-ul UniCredit, ar fi mai aproape de a-şi îndeplini planul de a prelua Commerzbank, întrucât legea germană va obliga banca italiană să facă o ofertă dacă va deţine 30% din Commerzbank.
UniCredit a anunţat săptămâna trecută că banca deţine acum 9% din Commerzbank, explicând că doreşte deschiderea discuţiilor privind o potenţială fuziune. Declaraţia a şocat guvernul german, care căuta să vândă acţiunile în mod diversificat pe piaţa liberă.
- Cum putem face refinanţarea creditului. Rata lunară scade cu sute de lei
- Ţara în care prețurile apartamentelor noi scad în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani
- Mutare surprinzătoare a Rusiei. Banca Centrală majorează dobânda de referinţă până la 19%
- Rusia cere reconectarea la SWIFT pentru a respecta armistițiul în Marea Neagră. Mingea este în terenul UE
- Românii care vor plăti rate mai mici de la 1 aprilie. Cu cât scade rata lunară a unui credit de 50.000 de euro
Oficiali ai BCE, printre care şi Christine Lagarde, preşedinta instituţiei, s-au arătat deschişi la o astfel de idee. "Fuziunile transfrontaliere sunt dorite de multe instituţii", a declarat Lagarde, potrivit Mediafax.
O potenţială fuziune dintre Commerzbank şi UniCredit ar crea un nou gigant bancar în Europa, fiind totodată cea mai mare fuziune transfrontalieră din ultimele decenii. Liderii din banking au declarat că regiunea are nevoie de bănci mai mari, dar că regulile naţionale împiedică astfel de proiecte.
Luna aceasta BCE a aprobat o preluare ostilă iniţiată de banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria auspra unui rival intern mai mic, Banco de Sabadell.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰