Antena Meniu Search
x

Guvernul a suplimentat bugetul Sănătăţii şi a aprobat prelungirea şomajului tehnic pentru părinţii cu copii în online; OUG pentru preţul la energie şi gaze, vineri

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au anunţat adoptarea mai multor ordonanţe de urgenţă în urma şedinţei executivului de miercuri.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 17:21

Vezi și

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu 386 de milioane de lei, inclusiv în vederea achiziţionării de medicamente precum Remdesivir şi Tocilizumab, necesare în tratamentul anti-COVID, dar şi pentru anticorpi monoclonali.

"Am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă, pentru a achiziţiona medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România. Aceşti bani nu au fost ceruţi la rectificare bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, iar pentru Tocilizumab doar pentru trei săptămâni.

Pentru prima oară am comandat şi anticorpi monoclonali. Aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României. Am aderat şi noi la această comandă. În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecţioase, s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătăţii destinat îngrijirii şi acordării tratamentelor pacienţilor critici", a afirmat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.

OUG privind compensarea facutilor la energie şi gaze, vineri

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu a anunţat că ar putea fi aprobată, într-o şedinţă de vineri a Guvernului, ordonanţa de urgenţă prin care este acordată o compensare la facturile de energie electrică şi gaze. Şeful Executivului a adăugat că este nevoie de un Cabinet care să aibă puteri depline, în contextul măsurilor care trebuie luate în următoarea perioadă, referindu-se şi la moţiunea de cenzură a PSD care va primi votul în plenul reunit de marţea viitoare.

„Avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne permitem nici măcar o zi fără guvern, adică trebuie să aprobăm, pe de o parte, şirul de ordonanţe şi hotărâri de guvern care vin împreună cu PNRR-ul; pe de altă parte, eu sper că până vineri să aprobăm ordonanţă de urgenţă - vinerea o să fie următoarea şedinţă de guvern - ordonanţă de urgenţă prin care acordăm o compensare a preţului la factura din iarnă la energie şi la gaze, dar nu avem timp până săptămâna viitoare, până marţi, să facem schema pentru companii mici şi mijlocii, ceea ce iarăşi va fi o problemă în perioada următoare.

Din punctul nostru de vedere, este iresponsabil ceea ce se întâmplă în Parlamentul României astăzi. Aş putea spune că cei care vor să dea jos guvernul României astăzi aruncă ţara în haos şi condamnă românii într-o perioadă dificilă”, a afirmat Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Guvernul a aprobat prelungirea şomajului tehnic pentru părinţii cu copii în online

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat la rândul ei că în şedinţa de Guvern au fost aprobate două Ordonanţe de Urgenţă, una pentru prelungirea şomajului tehnic, iar cealaltă pentru acordarea de zile libere părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online.

"Astăzi am aprobat două ordonanţe de urgenţă privind prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere părinţilor care supraveghează copiii aflaţi în şcoala online şi în şedinţa de Guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aprobarea legii consumatorului vulnerabil. Prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor. 

Acest ajutor constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Acest şomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup total sau parţial activitatea pe o perioadă determinată, ca urmare a măsurilor de prevenire şi control a infecţiilor cu Sars-Cov-2, angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar şi profesioniştilor precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe sau care încheie convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau persoane implicate în activităţi sportive, precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi, maseuri, kinetoterapeuţi. Această procedură este similară procedurii aplicate până acum pentru şomajul tehnic.

Anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariaţi şi 15.000 de profesionişti. Impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei", a afirmat Raluca Turcan.

Referitor la măsura privind acordarea de zile libere plătite părinţilor copiilor aflaţi în şcoala online, ministrul Muncii a precizat că aceasta va acoperi 75% din câştigul salarial mediu brut al părintelui, pentru fiecare zi liberă acordată.

"În ceea ce priveşte OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online (...), estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educaţie ante-preşcolară şi preşcolară şi el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă.

Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic naţional, radioul, televiziunea publică, telecomunicaţiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepţie de la acordarea de zile libere angajaţi din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţi sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situaţia în care se află într-unul dintre aceste sisteme există opţiunea majorării salariului cu acelaşi procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinţi în sisteme esenţiale, atunci sprijinul poate fi obţinut doar de unul dintre părinţi", a menţionat Raluca Turcan.

Bani în plus şi la Ministerul Tineretului şi Sportului

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat că bugetul i-a fost suplimentat printr-o hotărâre aprobată, miercuri, de Guvernul României. “La iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului, Guvernul României a aprobat astăzi o hotărâre prin care bugetul MTS a fost suplimentat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, cu suma totală de 39.670 mii lei”, a precizat MTS.

Suma este destinată premierii sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice multidisciplinare pentru rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokio 2020.

În luna august a acestui an, tot la iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului, a fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care cuantumurile premiilor pentru sportivii care au obţinut rezultate deosebite la Jocurile Olimpice/Paralimpice de la Tokio, prin clasarea pe locurile I-VI, au fost majorate cu sută la sută.

Valoarea medaliilor olimpice nu se poate evalua. Faptul că sportivii îşi sacrifică toată copilăria şi tinereţea pentru un vis nu conferă nicio garanţie că vor câştiga vreodată o medalie olimpică. Sportul de performanţă te învaţă mai mult să pierzi decât să câştigi. Mai mult să munceşti şi să te sacrifici, decât să te bucuri de victorie. Momentele de reuşită sunt mai puţine, în comparaţie cu cele de eşec, dar în spatele lor stau aceleaşi renunţări şi eforturi, de cele mai multe ori. Suntem mândri şi ne bucurăm ca măcar cu aceste premii să îi ajutăm pe sportivi să îşi creeze o bază materială pentru viitorul lor. Medaliaţii olimpici sunt eroii noştri şi modele pe care o întreagă generaţie le va urma. Ne dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri”, a declarat ministrul Eduard Novak.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Guvernul a suplimentat bugetul Sănătăţii şi a aprobat prelungirea şomajului tehnic pentru părinţii cu copii în online; OUG pentru preţul la energie şi gaze, vineri