Antena Meniu Search
x

Guvernul decide măsurile de austeritate: Plafonarea pensiilor, eliminarea unor sporuri şi reduceri pentru studenţi, luate în calcul

Guvernul decide astăzi exact cât şi de la cine ia bani în 2021. Şi tot astăzi vom şti exact care sunt măsurile de austeritate. Cele mai vehiculate în acest moment sunt plafonarea pensiilor şi eliminarea unor sporuri şi reduceri pentru studenţi.

de Larisa Bernaschi

la 10.02.2021, 16:54

Vezi și
  • Guvernul decide astăzi exact cât şi de la cine ia bani în 2021
  • Tot astăzi aflăm şi care sunt măsurile de austeritate

Update: Observator a transmis live, pe pagina de Facebook, declarațiile premierului după ședința de Guvern: 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În şedinţa de guvern de miercuri trebuie aprobate mai multe ordonanţe de urgenţă prin care vor fi făcute mai multe plafonări şi reduceri de cheltuieli.

Vorbim aici, de exemplu, despre sporul care este dat pentru angajaţii din prefecturi, de până la 30%, nu va mai exista, odată ce această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare.

Studenţii nu vor mai avea călătorii gratuite cu trenul

În plus,  studenţii nu vor mai avea călătorii gratuite cu trenul, ci doar cu o reducere de 50%. 

Pe de altă parte, pensiile nu se majorează anul acesta, punctul de pensie va fi plafonat la 1.442 de lei, aşa cum este de la 1 septembrie 2020.

Pe de altă parte, Guvernul se pregăteşte să pună în transparenţă şi bugetul de stat pentru anul acesta. Trebuie să se încadreze la un deficit de până la 7%.

Salarii plafonate

Tocmai de aceea trebuie să facă o serie de reduceri de cheltuieli şi ştim foarte bine încă de la începutul anului au fost plafonate toate salariile bugetariilor. 

Rămâne de văzut cine primeşte mai mulţi bani, deocamdată, potrivit unor surse guvernamentale încă există discuţii intense între miniştri pentru că foarte mulţi dintre aceştia sunte nemulţumiţi de banii care le-au fost repartizaţi. 

Polițiștii și grefierii protestează iarăși în stradă, în fața Prefecturii Brăila

Ca urmare a măsurilor ce urmează să fie luate în şedinţa de guvern de miercuri, aproximativ 100 de polițiști dar și grefieri au scandat peste o oră în fața prefecturii Brăila. Ei sunt nemultumiți de măsurile luate de Guvern de a îngheța salariile în 2021.

Susțin că sunt nedreptățiți, motiv pentru care au organizat o serie de proteste în fata prefecturilor, în mai multe județe.

Astfel de proteste au avut loc și săptămâna trecuta în Galati, în fața prefecturii. Revendicările au fost aceleași, toate fiind legate de plafonarea salariilor. Protestul din fața prefecturii Brăila a durat peste o oră.

Adio şi vouchere de vacanţă

Cu bugetul aproape gata, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat colegii de partid că taie voucherele de vacanţă, plafonează sau elimină unele sporuri încasate în prezent de bugetari şi reduce gratuităţile pentru studenţi. Totul, pentru a atinge ţinta de deficit de 7,1%.

1.450 de lei sub formă de vouchere de vacanţă primesc cei 1,2 milioane de bugetari. Prin tăierea lor, s-ar face o economie de 1,2 miliarde de lei, cred economiştii care au creionat bugetul. Niciunul dintre ei nu explică însă cu ce preţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Guvernul decide măsurile de austeritate: Plafonarea pensiilor, eliminarea unor sporuri şi reduceri pentru studenţi, luate în calcul