Antena Meniu Search
x

Video Guvernul nu se grăbește să ia măsurile de austeritate. Supraimpozitarea și înghețarea angajărilor la stat, variante pentru a face economii la buget

Guvernul a promis că face economii, dar nu se grăbește să ia măsurile de austeritate anunţate luna trecută. Liderii coaliției decid în această săptămână cum vor fi reduse cheltuielile bugetare. Printre acestea se numără înghețarea angajărilor la stat, cu excepția domeniilor sănătate, educație și apărare, dar şi reducerea cheltuielilor ministerelor cu 10%.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 09:10

Vezi și

Ordonanța refăcută de ministerul de Finanțe va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, sau într-o alta ulterioară, dar cu siguranţă în această săptămână. Cel puţin asta anunţa zilele trecute premierul Nicolae Ciucă.

Liderii coaliției vor discuta și despre o măsură controversată: impozitarea cu 16 % a veniturilor care depășesc salariul președintelui, 25.000 lei brut. 

Ciucă, despre măsurile pregătite de Guvern: Nu facem altceva decât să reducem cheltuieli care nu sunt absolut necesare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la sfârșitul lunii trecute, că prin ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare "nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare".

Pe acelaşi subiect

"O clarificare aspectelor firești legate de acele discuții privind cheltuielile publice.... Cu toată responsabilitatea, așa cum am făcut-o și anul trecut când am avut de gestionat un an foarte greu, la fel și anul acesta, nu facem altceva decât să luăm acele măsuri ca să asigurăm stabilitatea bugetară și să ne asigurăm că avem banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor conform programului de guvernare. (...) Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare", a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că sunt domenii, prespectiv bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli, care trebuie foarte bine gestionate, dar că sunt exceptate serviciile medicale, de educație,sau veniturilor salariaților.

"Asta doresc să fie foarte clar înțeles de către toată lumea. Avem nevoie de acest echilibru și în anul 2023 pentru că, așa cum am menționat, cifrele pe care le avem astăzi pe masă, legat de anul 2022, ne demonstrează că au fost măsuri care ne-au asigurat creștere economică, stabilitate, au făcut ca România să fie cea mai stabilă țară din regiune și ne creează persoectivele pentru a avea încredere că în continuare putem să mizăm pe creștere economică și să asigurăm îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare", a conchis premierul.

La rândul său, Marcel Ciolacu spunea că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Guvernul nu se grăbește să ia măsurile de austeritate. Supraimpozitarea și înghețarea angajărilor la stat, variante pentru a face economii la buget