Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nicolae Ciucă, despre impozitarea suplimentară a veniturilor peste 25.000 de lei: "Am cerut o analiză". Măsurile de austeritate nu mai intră de la 1 mai

Bugetarii care au venituri mai mari decât președintele țării ar putea fi impozitați suplimentar. Este propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu, pentru a face economii la buget. Premierul Ciucă a anunțat azi că așteaptă o analiză de la Ministerul de Finanțe privind supraimpozitarea salariaților care au venituri mai mari de 25.000 de lei brut. 

de Florentina Lazăr

la 25.04.2023 , 14:08

Printre alte variante luate în calcul de guvernanţi care trebuie să acopere o gaură de 20 de miliarde de lei există şi varianta interzierii cumulului pensie-salariu, dar aici ar fi riscul de neconstituţionalitate. Luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare, s-a discutat şi despre măsura propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, aceea ca angajaţii de la stat care au venituri mai mari decât preşedintele României, adică mai mari de 25.000 lei brut, să fie impozitaţi progresiv. Rămâne de văzut ce variantă vor alege pentru că şi aici ar exista riscul de neconstituţionalitate. 

Mai mult, angajările şi salariile la stat vor fi îngheţate, însă ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus azi că ar exista şi excepţii în acest sens, la Sănătate şi Educaţie. Vor exista modificări şi în ceea ce priveşte sporurile pentru a face economii la buget. Cei care deţin titlul de doctor ar putea primi sporul de 50% din salariu doar dacă activează în domeniul pentru care au primit titlul. 

Ciucă așteaptă o analiză de la Finanțe privind supraimpozitarea veniturilor salariaților

Vezi și

Premierul a confirmat azi discuţiile din coaliţie, dar a spus că nu este vorba despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri din sectorul public, nu şi privat. El a precizat că pachetul de măsuri nu va intra în vigoare de la 1 mai, adică de  săptămâna viitoare.  "Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară" a transmis şeful Executivului.

Pe acelaşi subiect

"Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial şi în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei că vor fi luate măsuri de austeritate. Săptămâna trecut, vineri, am precizat foarte clar (..) că în acest moment, pe masa Guvernului, analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de îngheţare a salariilor, la altfel de măsuri care nu sunt motivate în acest moment". a spus premierul la Iaşi.

El a precizat că "motivul pentru care au luat această decizie a fost acela că după trei luni de zile, pe colectare s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde, ori ţinta noastră, la nivelul Guvernului, este de a ne încadra în deficit, aşa cum a fost el asumat de ţara noastră". "Ca atare, ţinând cont de faptul că niciodată nu am luat o decizie şi nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise în spaţiul public, am nevoie de analize care să confirme concret situaţia şi modul în care să identificăm soluţii, am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanţe toate elementele care să stea la baza unei decizii. Dar deciziile vizează reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii, pe maşini, pe mobilier, cheltuieli care pot să mai aştepte şi să ne îndeplinim obiectivele de investiţii", a explicat Ciucă.

Întrebat dacă s-a discutat despre supraimpozitarea salariilor, premierul a spus că nu vrea să comenteze până când ministerul de Finanţe nu vine cu analiza. "Este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi sigur s-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri", a spus el.

Întrebat dacă s-a discutat şi despre privat, premierul a spus: "Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura". Despre momentul în care ar urma să intre în vigoare aceste măsuri de austeritate, şeful Executivului a spus: "Nu sunt sigur că vor fi de la 1 mai. 1 mai este săptămâna viitoare, nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară", a menţionat Ciucă.

Pentru interzicerea cumulului pensie-salariu este nevoie de un proiect de lege

Ciucă a mai declarat că în urma discuţiilor din coaliţie s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un proiect de lege, pentru că este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi şi măsura ar fi neconstituţională. "Este nevoie de un proiect de lege, a fost discuţia aceasta, am analizat şi aseară, în coaliţie, este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi. Din toate perspectivele, la nivelul Guvernului nu putem să adoptăm o Ordonanţă de urgenţă pentru că efectiv este neconstituţională. Ca atare, orice demers în acest sens se va face printr-un proiect de lege, în Parlament", a spus premierul. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri politice » Nicolae Ciucă, despre impozitarea suplimentară a veniturilor peste 25.000 de lei: "Am cerut o analiză". Măsurile de austeritate nu mai intră de la 1 mai