Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Guvernul vrea să înlocuiască bugetarii cu inteligenţa artificială. Google ar putea face investiţii majore în România

Guvernul vrea să înlocuiască bugetarii cu inteligența artificială. Peste o treime dintre funcționarii publici vor ieși la pensie în următorii 3 ani, iar statul caută soluții. În lupta cu dosarul cu şină, contabilii ar putea fi primii care rămân fără loc de muncă. 

de Florentina Lazăr

la 17.07.2024 , 19:57

După eşecul cu robotul Ion, statul mai face o încercare cu inteligenţa artificială. Cu 20 de milioane de euro, bani europeni, vrea să automatizeze procesele de lucru în administrația centrală. 18 ministere şi agenţii vor putea procesa automat seturi urişe de date, promit oficialii. 

"30% din corpul funcționarilor publici din România urmează să iasă la pensie. O mare parte din muncă lor va putea fi înlocuită de aceste noi tehnologii. Nu vei mai avea nevoie de funcționari care să stea în spate, să verifice fiecare filă", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Bugetarii simt deja presiunea

Vezi și

În ministerul Educației nu va mai fi nevoie de mii de contabili care să facă plățile pentru salariile profesorilor. Printr-un soft la nivel central se va putea face asta instant. Și bugetarii care interpretează date și fac statistici ar putea fi înlocuiți de inteligență artificială. 

Pe acelaşi subiect

Bugetarii simt deja presiunea. Se tem că inteligenţa artificială le ameninţă joburile. La nivel mondial, digitalizarea va elimina 400.000 de locuri de muncă în următorii zece ani, potrivit unui studiu."Modernizarea unor sisteme publice poate duce la diminuarea numărului de lucrători. Apariția unor noi joburi, noi tipuri de nevoi umane", explică Dumitru Costin, lider BNS.

Marii evazionişti, prinşi cu ajutorul inteligenţei artificiale

Şi marii evazionişti vor fi prinşi cu ajutorul inteligenţei artificiale. În august, va fi funcţional şi conectat la e-Factura, modulul antifraudă. Softul va detecta evaziunea fiscală de pe tot lanţul. Guvernul vrea să trimită peste 300.000 de bugetari la cursuri pentru a învăţa să folosească noile tehnologii. Experţii sunt sceptici că măsurile se vor implementa în următorii ani. 

"Cum să aplici tu o tehnologie atât de nouă peste ceea ce se întâmplă în România, România care e un pic trecută de Cuza la nivel administrativ. Nu cred că o să poată facă acest lucru decât dacă o să apeleze la tânăra generație, tânăra generație care nu știe nici măcar ce e dosarul cu șină", explică Cristian China-Birta, consultant digital marketing.

Guvernul se uită chiar mai departe. A semnat un acord cu Google. Gigantul american s-ar putea ocupă de digitalizarea serviciilor publice din România. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Guvernul vrea să înlocuiască bugetarii cu inteligenţa artificială. Google ar putea face investiţii majore în România