Antena Meniu Search
x

Oraşul din România care nu se va bucura de patinoar în aer liber de Crăciun, din cauza facturilor la electricitate

Primăria Miercurea-Ciuc renunţă la amenajarea patinoarului în aer liber, din centrul oraşului, care a avut un succes foarte mare anul trecut, din cauza preţurilor mari la energie electrică, iar perioada în care va fi iluminat festiv în municipiu va fi redusă la jumătate, a anunţat, luni, primarul Korodi Attila.

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 15:47

Patinoar
Oraşul din România care nu se va bucura de patinoar în aer liber de Crăciun, din cauza facturilor la electricitate - Shutterstock

"Decizia Guvernului, ordonanţa de urgenţă care a stabilit metodologia de subvenţii şi care este în vigoare, nu ne permite ca, de exemplu, un patinoar extern să aibă acces la curent electric la tarif subvenţionat. Asta înseamnă că dacă anul trecut putem spune că ne-a costat undeva la 55.000 de lei curentul electric (pentru patinoarul în aer liber-n.red), anul acesta este greu de estimat, cel puţin de 5-6 ori mai mult. Este o sumă semnificativ mai mare şi nu ne putem asuma această responsabilitate, mai ales că este un haos pe partea de reglementare. Deci nu va mai fi anul acesta patinoar în aer liber, dar iarna următoare, dacă există o minimă şansă ca să fie o reglementare clară, o să îl repornim, pentru că ne-a plăcut şi nouă enorm de mult programul care a fost făcut în Piaţa Libertăţii pe perioada iernii. Oraşul are nevoie de astfel de programe, dar acum trebuie să fim mai chibzuiţi", a declarat primarul Korodi Attila, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Iluminatul festiv, redus la jumătate din cauza facturilor la energie

În legătură cu iluminatul festiv, municipalitatea a luat decizia ca acesta să fie redus la jumătate din perioada de anul trecut, respectiv de la două luni, la o lună.

"Sărbătorile sunt sărbători şi de aceea ne-am decis ca în perioada Adventului, adică perioada premergătoare sărbătoririi Crăciunului şi în perioada vacanţei de iarnă, iluminatul festiv să aibă aceeaşi anvergură ca anul trecut. Adică zona centrală, principalele zone pietonale, de întâlnire, bulevardele cele mai importante, la care se adaugă şi cartierul Spicului, zona bisericilor şi la intrările în oraş. Acestea vor rămâne ca şi anul trecut, dar diferenţa este că dacă anul trecut au fost puse în funcţiune două luni de zile, acum ne vom limita la o singură lună. Adică după încheierea vacanţei de iarnă acestea vor fi stinse", a explicat Korodi Attila.

Pe acelaşi subiect

El a mai spus că, în funcţie de "notele de plată ale toamnei", este posibil să se facă o excepţie şi să fie menţinut iluminatul festiv în Parcul Central şi în luna ianuarie.

Programe festive de Crăciun, în centrul oraşului

Korodi Attila a subliniat faptul că, la fel ca anul trecut, în oraş vor fi amplasaţi doi brazi de Crăciun, respectiv în Parcul Central, unde vor avea loc majoritatea programelor festive, şi la intersecţia dintre piaţa Majlath Gustav Karoly cu strada Petofi Sandor, aceştia fiind oferiţi de unul dintre composesoratele din municipiu.

Tradiţionalele evenimente organizate cu ocazia aprinderii lumânărilor de Advent, în cele patru duminici dinaintea Crăciunului, vor avea loc în Parcul Central, toţi cei care doresc fiind invitaţi la concerte cu muzică specifică. De asemenea, va avea loc şi un program festiv în care copiii îl vor aştepta pe Moş Nicolae, pe platoul din centrul municipiului, dar vor fi şi concerte de colinde în diferite cartiere ale oraşului. La fel ca şi anul trecut, pe faţada cetăţii Miko vor fi proiectate desene ale copiilor din oraş, realizate special pentru perioada aşteptării Naşterii Domnului.

În oraş va fi organizat şi un târg de Crăciun, în colaborare cu Asociaţia meşteşugarilor din Miercurea-Ciuc, acesta fiind programat să se desfăşoare în trei weekenduri dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului. Un alt program iubit în oraş, care va avea loc şi în acest an, este cel al decorării geamurilor locuinţelor în spiritul Adventului, până acum fiind înscrişi peste o sută de participanţi. Bugetul programelor organizate de Primărie cu ocazia sărbătorilor se ridică la 100.000 lei, sumă pe care primarul o consideră rezonabilă.

"O sută de mii de lei va fi costul total al programelor proiectate în perioada de Advent. Este rezonabilă (suma - n.red) şi este important ca, în toată perioada aceasta, în care oamenii aud numai de limitări, de probleme, de îngrijorări cum o să trecem de iarnă, măcar prin programele noastre să poată să iasă, să se întâlnească cu prietenii, să fie pe străzile oraşului, să aprecieze această perioadă, care este una mai specială. Aşa că nu am dorit să facem rabat de la calitatea evenimentelor. Singurul element la care a trebuit să renunţăm este patinoarul artificial pe care, efectiv, nu ni-l asumăm pentru că este imprevizibil din punct de vedere al costurilor şi costurile ar fi de sute de mii de lei", a mai menţionat primarul Korodi Attila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Oraşul din România care nu se va bucura de patinoar în aer liber de Crăciun, din cauza facturilor la electricitate