Antena Meniu Search
x

Iașul își asigură căldura cu o centrală pe cărbune unică în țară. CET Holboca exportă energie şi în Republica Moldova

În timp ce toată lume privește cu îngrijorare la ziua de mâine când vine vorba de căldura din locuințe și energia electrică, Iașul răsuflă ușurat. Centrala de la Holboca care asigură agentul termic pentru locuințele din oraș, ar putea asigura lejer și energia electrică pentru întregul oraș și o parte din județ. Sistemul, unic în țară, pe bază de huilă se dovedește a fi acum mai bun ca niciodată. Deși au existat 4 astfel de centrale în țară, doar cea de la Iași mai funcționează. În plină criză de energie electrică, în Franța a fost pornită chiar ieri o centrală similară.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.12.2022, 10:17

Clara Mihociu, reporter Observator: "De aici, agentul termic pleacă spre 20.000 de locuinţe din municipiul Iaşi, dar şi 300 de instituţii publice, printre care se numără şcoli, grădiniţe, dar şi spitale. Adică, aproximativ 30% din oraş. Capacitatea centralei este, însă, cu mult mai mare şi ar putea acoperi necesarul de agent termic pentru chiar 60% din întregul municipiu Iaşi."

Centrala produce și energie electrică. "Megawaţi pe care îi producem, 50,7 megawaţi pe oră. Consumul Iaşului actualmente e în jur de 17-18 megawaţi pe oră. Deci, asigurăm consumul Iaşului şi dăm şi la moldoveni acum. Avem şi putem şi mai mult."

Vasile Crețu lucrează aici încă de la înființare, din 1986 și recunoaște că încă de pe atunci era o adevărată bijuterie tehnică. "E singura centrală în viaţă din toate cele care au fost în ţară. Au rămas foarte puţine apartamente care sunt la sistemul centralizat. Vor din nou pentru că ies mai ieftin", explică acesta.

Sorin Turcu, reprezentant CET 2 Iași: "Preţul la energia livrată este cel mai bun preţ din ţară. În ultimul an am avut cereri de rebranşare, atât pe populaţie, cât şi pe agenţii economici."

Pe acelaşi subiect

Cum funcționează centrala?

Avantajul este faptul că nu consumă gaz, ci huilă energetică. Anul acesta prețul huilei a ajuns la aproape 450 de euro pe tonă, triplu față anul trecut, însă chiar și așa este mai rentabilă decât gazul.

Sorin Turcu, reprezentant CET 2 Iași: "În 1986, atunci când s-a dat în folosinţă această centrală, funcţiona pe lignit. Funcţionăm pe huilă din anul 2000. Dacă pe lignit se consumau 1 milion de tone pe an, acum funcţionăm cu 140.000 de tone. Termocentrala funcţionează cu huilă din import. În România nu avem huilă cu puterea calorică necesară."

Iar economia la bugetul local se simte. Mihai Chirica, primar Iași: "Noi prin funcţionarea centralei economisim aproape 480.000 de megawați gaze naturale şi nu scădem presiunea din sistem."

În România, centrala de la Holboca este singura funcţională, dintre cele 4 similare construite în anii 80. În Franţa, abia s-a redeschis o centrală similară, care va încălzi şi alimenta cu energie 600.000 de locuințe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Iașul își asigură căldura cu o centrală pe cărbune unică în țară. CET Holboca exportă energie şi în Republica Moldova