Animaţie grafică. Cum arată Neptun Deep, proiectul care va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din UE
După 23 de ani de aşteptare, OMV Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră peste 4 ani, iar România va deveni cel mai mare producător din Uniunea Europeană. Ne vom acoperi consumul intern şi vom putea şi să exportăm. OMV Petrom a prezentat azi cum va arăta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România.
Pe durata exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.CEO Petrom, Christina Verchere, despre proiectul Neptun Deep: 2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi în timp România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană
- După 23 de ani, OMV Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră. România va fi cel mai mare...
- Viaţa din Marea Neagră este în pericol iar exploatarea gazelor offshore reprezintă o ameninţare pentru litoral,...
- OMV-Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de exploatare a gazelor din Neptun Deep. România va deveni cel...
CEO-ul companiei Petrom, Christina Verchere, a declarat joi în cadrul evenimentului privind anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, că 2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi în timp România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
"Deschidem un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic al României, anunţând decizia finală de investiţii pentru proiectul neptun Deep. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, începem faza de dezvoltare a celui mai mare proiect în ape de mare adâncime din România. Acest proiect va contribui la creşterea economică a României şi va întări securitatea energetică a acestei ţări", a spus CEO-ul Petrom, potrivit news.ro.
Christina Verchere a menţionat că ”producţia estimată este de aproximativ de 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. "Veniturile estimate ale statului român ar fi de 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii. Strategia noastră se bazează pe contarea pe gazul naţional şi regional, ca un pilon al stabilităţii şi putem spune că Neptun Deep va juca un rol fundamental în a sprijini securitatea energetică a României şi securitatea aprovizionării",a spus ea.
Potrivit reprezentantei Petrom, "prin capacitatea de a-şi produce propriile gaze naturale, România va putea să îşi reducă importurile şi să devină un jucător foarte important pe această piaţă". "2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi în timp România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii", a arătat Verchere.
CEO-ul Petrom a mai afirmat că Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru ei şi pentru România. "Este o provocare la care noi şi partenerii noştri, Romgaz, suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizorii de cea mai bună calitate din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne care protejează mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni", a arătat ea.
Răzvan Popescu, CEO al companiei Romgaz, a spus că la rândul lui că este cu adevărat un moment deosebit pentru compania sa să fie parte la acest moment istoric.
"Proiectul Neptun Deep intră într-o nouă fază, iar decizia finală de a investi în aceste zăcăminte este una istorică, ce va aduce beneficii incontestabile securităţii şi independenţei energetice a României", a spus Popescu, el arătând că Romgaz rămâne angajat în atingerea obiectivelor acestui proiect. "Suntem încrezători că ANRM va confirma cât de curând planul de dezvoltare a celor două zăcăminte, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare", a completat el, precizând că Neptun Deep este un obiectiv strategic pentru România.
Nicolae Ciucă: Peste 4 ani, România va putea să anunţe indepedenţa din punct de vedere al producţiei de gaz.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi la evenimentul organizat la Palatul Victoria, că astăzi se face un pas important către punerea în practică a unui obiectiv care cu doi ani în urmă se găsea doar pe hârtie. "Astăzi facem un pas important către punerea în practică şi aducerea în realitate a unui obiectiv care, cu aproximativ doi ani în urmă se găsea doar pe hârtie în programul de guvernare", a spus preşedintele Senatului.
Nicolae Ciucă a arătat că acest obiectiv reprezintă un pas important pentru asigurarea independenţei energetice a României într-un context de securitate, internaţional deosebit de complicat în care, totuşi, iată au existat voinţa politică şi angajamentul executiv astel încât acest obiectiv să se realizeze.
El a arătat că România a dovedit "disponibilitatea pentru a deveni un jucător relevant, un pilon de stabilitate, nu doar de securitate, dar şi energetică". Nicolae Ciucă a mai spus că peste aproximativ patru ani România va putea să anunţe indepedenţa din punct de vedere al producţiei de gaz.
"Este o oportunitate pentru noi să anunţăm cetăţenii ţării că nu trebuie să-şi facă probleme în ceea ce priveşte asigurarea resurselor de gaz, pentru că de acest gaz vor beneficia cetăţenii, instituţiile şi va exista şi o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul şi nevoia altor ţări din Europa. Nu în ultimul rând trebuie să subliniem relevanţa pe care această nouă resursă de gaz o poate avea în revitalizarea industriei în ţara noastră, astfel încât să ner redobândim roluăl de jucători în ansamblul economic", a arătat Ciucă.
El a mai spus că peste aproximativ 4 ani de zile, România va putea să anunţe independenţa din punct de vedere al producţiei de gaz, mai precis în 2027, aşa cum au fost discuţiile cu Romgaz şi cu OMV.
"Este un angajament pe care trebuie să vi-l îndepliniţi. Este o oportunitate pentru noi să anunţăm cetăţenii ţării că nu trebuie să îşi facă probleme în ceea ce priveşte asigurarea resurselor de gaz, pentru că de acest gaz o să beneficieze cetăţenii, o să beneficieze toate instituţiile din ţarp şi, desigur, o să existe şi o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul şi nevoia altor ţări din Europa. Nu în ultimul rând, este foarte important să subliniez, importanţa pe care aceasta nouă sursă de gaz o poate avea în revitalizarea industriei în ţara noastră. Avem nevoie de industrie chimică, petrochimică, astfel încât să ne redobândim rolul de jucători în tot ceea ce înseamnă ansamblul acesta economic", a mai spus preşedintele Senatului.
"Este un moment în care, cu certitudine, trebuie să recunoaştem efortul tuturor celor care au fost implicaţi în acest proiect. Atât membrilor Guvernului, companiilor de stat, instituţiile statului român, companiilor private care au fost implicate în asigurarea bunului mers al acestui proiect şi să avem în vedere că de aici până la finalizare mai este un drum foarte lung. Sunt, în continuare, o serie de decizii şi măsuri care trebuie luate şi aşa cum am precizat, atunci când ne-am întâlnit pe partea de final a derulării acestor proceduri, împreună cu domnul prim-minitru Marcel Ciolacu, v-am asigurat că la la nivelul Guvernului României vom lua toate măsurile încât demersurile colaterale care sprijină înfăptuirea finală a obiectivului o să fie puse la dispoziţie. Vă mulţumesc tuturor celor implicaţi şi o să urmărim derularea lui, astfel încât să se încheie la timp. Din perspectiva mea, singurul lucru pe care vi-l cer este este să finalizaţi aşa cum v-aţi asumat. Noi ne-am asumat, acum este rândul dumneavoastră se se întâmple", a arătat Ciucă în final.
Marcel Ciolacu: România face pasul decisiv spre independenţa sa energetică
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul evenimentului că România face pasul decisiv spre independenţa sa energetică! Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Şeful Executivului a mai spus că este esenţial ca lucrările de extracţie la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând.
"Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independenţa sa energetică! Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza devoltării noastre economice, în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor", a spus Ciolacu.
"Am spus "stimaţi invitaţi", dar sună mai corect "Stimată echipă"! Pentru că astăzi marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare care, la un moment dat, părea imposibilă, astăzi n-ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră. Consilii locale, ministere, Parlament, companii private şi de stat, agenţii şi autorităţi publice, fiecare a depus un efort care a contat. Le mulţumesc tuturor şi vă spun că acesta este modelul de lucru de care are nevoie România", a completat el.
Premierul a menţionat că "au fost probleme complexe de rezolvat, în special pentru cele două companii implicate – OMV Petrom si Romgaz".
"Am urmărit constant progresul înregistrat de acest proiect strategic pentru România şi pot spune că eforturile făcute cei doi parteneri sunt impresionante. Am convingerea că, după anunţul deciziei de investiţii, operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză. Când eram adolescent, în anii 80, România era recunoscută internaţional drept un performer în energie. Astăzi, transmitem întregii lumi, în cel mai demn şi puternic mod, că vrem şi putem să continuăm moştenirea istoriei noastre energetice. Iată, când este vorba despre mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o va duce la un alt nivel în Europa! Acolo unde românii merită din plin să fie! Avem experienţa şi expertiza pentru a deveni cel mai important producător al Uniunii Europene în privinţa gazelor naturale. Iar asta trebuie să fie o sursă reală şi continuă de mândrie naţională!”, a subliniat premierul.
Marcel Ciolacu a arătat că mai există o semnificaţie importantă: "România trece de la vorbe la fapte! Si mă bucur ca asta se întâmplă acum, pentru că – am spus de la început, acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice".
"Acest proiect va demonstra ca suntem capabili si pregatiti să ne controlăm propriul destin energetic, să ne stabilim propriul curs! Pe drept cuvânt, atenţia întregii lumi va indrepta către noi si o spun ferm: suntem pregătiţi sa ne asumăm acest rol! Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil si substanţial de securitate energetică! Vom fi un pilon de stabilitate şi dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă şi provocatoare! Ştiu că provocarile nu s-au oprit. Dimpotrivă, vor fi tot mai mari. Dar este esenţial ca lucrările de extracţie la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând. Vă asigur că vom face tot ce ţine de statul român pentru a susţine proiectul! Vom continua sa fim parteneri dedicaţi pentru că, doar aşa, contribuim în cel mai concret mod posibil la bunăstarea cetăţenilor ţării! Va multumesc şi vă asigur de tot sprijinul meu şi al Guvernului! Şi mă simt mândru să fac parte din acestă echipă! O echipă de Proiect Naţional al României!", a afirmat Marcel Ciolacu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰