Antena Meniu Search
x

Video După 23 de ani, OMV Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră. România va fi cel mai mare producător din UE

Vom arde gazul nostru. După 23 de ani de aşteptare, a venit decizia finală: OMV Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră peste 4 ani, iar România va deveni cel mai mare producător din Uniunea Europeană. Ne vom acoperi consumul intern şi vom putea şi să exportăm.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 21.06.2023, 19:47

Vezi și

Cel mai bogat zăcământ românesc - Neptun Deep, conţine 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Acolo sunt resurse cât pentru 9 ani la consumul de acum. Exploatarea va începe peste trei ani şi va fi făcută de Romgaz, companie de stat, şi OMV Petrom, deţinută majoritar de austrieci. Acestea vor investi 4 miliarde de euro. Statul va câștiga 60% din exploatarea perimetrului, iar restul, de 40%, se va duce către investitori. Gazul scos din mare va acoperi, mai întâi, nevoia internă. Apoi, surplusul va fi exportat.

Avantajele sunt multiple: nu vom mai importa gaz, vom avea preţuri mai mici şi mai stabile în facturi, mai mulţi bani la bugetul de stat şi, în plus, vom asigura securitatea energetică în regiune. Însă anunţul despre investiţie a venit chiar în timp ce OMV Petrom se judecă la Curtea de Arbitraj de la Paris cu statul român pentru a modifica legea off-shore. Mai exact, surse Observator susţin că austriecii ar fi nemulţumiţi de faptul că nu pot exporta atât cât şi-ar dori. Recent, autorităţile române au scutit OMV Petrom de la plata unui miliard de euro, taxă de solidaritate. Cea mai mare şi mai profitabilă companie din România va da la bugetul de stat de trei ori mai puţin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » După 23 de ani, OMV Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră. România va fi cel mai mare producător din UE