Acord istoric între statele G7 pentru un impozit global de minimum 15% pentru marile corporații
Statele membre G7 au ajuns la un acord istoric pentru impozitarea multinaționalelor, închizând astfel lacunele fiscale transfrontaliere utilizate de unele dintre cele mai mari companii din lume. Astfel, a fost stabilit un impozit global de minimum 15% pentru marile corporații.
Reprezentanții G7 au anunțat că vor sprijini o rată minimă a impozitului pe profit la nivel mondial de cel puțin 15% și vor pune în aplicare măsuri pentru a se asigura că impozitele sunt plătite în țările în care activează întreprinderile.
"După ani de discuții, miniștrii de finanțe G7 au ajuns la un acord istoric pentru a reforma sistemul fiscal global în așa fel încât să devină mai potrivit pentru era digitală globală", a declarat ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak, potrivit Reuters.
Acordul, care ar putea sta la baza unui pact global luna viitoare, vizează încheierea unei curse nesfârșite de zeci de ani în care țările au concurat între ele pentru a atrage giganți corporativi cu cote de impozitare scăzute și scutiri de taxe.
Giganții tehnologici precum Amazon și Google ar putea fi printre companiile afectate.
Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei Covid.
Nevoia de a schimba sistemul de impozitare
Acordul, încheiat între SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia, va exercita presiuni asupra celorlalte țări să urmeze exemplul, inclusiv la o reuniune a G20 luna viitoare.
Guvernele s-au confruntat de mulți ani cu provocarea de a impozita marile companii care operează în multe țări. Această provocare a crescut odată cu boom-ul unor corporații tehnologice uriașe precum Amazon și Facebook, scrie BBC.
În prezent, companiile pot înființa sucursale locale în țări care au rate de impozitare corporative relativ scăzute și își declară profiturile acolo.
Asta înseamnă că plătesc doar rata locală a impozitului, chiar dacă profiturile provin în principal din vânzările făcute în altă parte. Acest lucru este legal și mulți aplează la astfel de metode.
Acordul își propune să oprească acest lucru în două moduri. În primul rând, G7 doresc o rată minimă de impozitare globală, astfel încât țările să nu ajungă într-o competiție din care niciun guvern nu va mai avea de câștigat pentru că impozitele devin extrem de mici. Și în al doilea rând, regulile vor viza ca acești giganți economici să plătească impozite în țările în care își vând produsele sau serviciile, mai degrabă decât oriunde își vor declara profiturile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰