În 2017, 70% din banii românilor s-au dus pe mâncare. Topul cheltuielilor din coşul de cumpărături
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că 70% din cheltuielile totale ale românilor au fost pe consum.
E final de an şi e vremea să tragem linie. De voie şi mai mult de nevoie, şi în 2017, românii au dat cei mai mulţi bani pe cheltuielile zilnice. Prea puţini sunt cei care au reuşit să pună de-o parte. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că 70% din cheltuielile totale ale românilor au fost pe consum.
Din totalul cheltuielilor pe consum, tot 70 de procente s-au dus pe mâncare. Primul produs pe care românii îl pun în coşul de cumpărături este pâinea. Datele statistice arată că românii au consumat, în medie, pe lună, peste 8 kg de pâine. Asta înseamnă cam o pâine pe zi, de persoană. Apoi, pe locul doi în lista cheltuielilor cu mâncarea sunt carnea şi preparatele din carne.
Un român mănâncă, în medie, pe lună, 4 kg şi jumătate de carne. Următorul pe listă este laptele. Lunar, o persoană consumă, în medie, aproape 6 litri de lapte. Din ce bani le mai rămân, românii cumpără brânzeturi, smântână şi grăsimi. Undeva spre finalul listei vin fructele, cartofii, legumele şi conservele din legume, iar pe ultimul loc este zahărul. Românilor nu prea le plac fructele, arată statistica, din moment ce consumă, în medie, pe lună, mai puţin de 4 kg. Consumul de legume este, totuşi, ceva mai mare, aproape 8 kg pe lună, de persoană.
Adunându-le pe toate, românii ajung să dea mai mulţi bani pe mâncare decât toţi europenii, conform statisticii. Şi aici e vorba de alimentele care ajung în frigiderul de acasă. Pentru că banii cheltuiţi pe mesele de la restaurant ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Spaniolii sunt cei care mănâncă mai mult în oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰