Video În ce condiții va putea ANAF să pună poprire pe asigurările de viață sau investițiile financiare
Braţul lung al Fiscului ajunge şi la asigurările de viaţă. Inspectorii vor pune popriri pe astfel de poliţe şi pe investiţii financiare dacă posesorii nu şi-au plătit impozitele. În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va trebui să pună la dispoziția ANAF toate informațiile despre cei care au asigurări.
În prezent, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale rău platnicului. De la anul, dacă Fiscul nu găseşte bani, i-ar putea pune poprire pe asigurarea de viaţă.
De la 1 ianuarie 2025, toate persoanele care au asigurare de viaţă vor trebui să fie raportate la ANAF. Asta prevede o OUG care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Iar nerespectarea ei poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de lei.
"Există bani de recuperat de la anumiţi contribuabili, pentru care contribuabilii nu au depozite bancare sau nu au alte active care să fie foarte la îndemână, aşa cum sunt toate conturile noastre bancare. Pe măsură ce sistemele financiare evoluează este normal ca ANAF să încerce să-şi adapteze modul în care abordează aceste depozite ale populaţiei, investiţiile populaţiei", a explicat Christian Năsulea, profesor de Economie.
În România există în jur de 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață
- Cum va penaliza ANAF datornicii. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
- Cu cât vinde ANAF un apartament de 2 camere, un loc de parcare şi o boxă în Timişoara
- Mesaje false transmise în numele ANAF. Avertisment din partea instituţiei
- Fraudă cu detergenţi vânduţi "la negru" în centre en-gros din Capitală. Prejudiciul se ridică la 1,5 de...
- Promit o rambursare de taxe, dar te pot lăsa fără bani în cont. O nouă tentativă de phishing folosește...
Nu toate vor putea face însă obiectul popririi din simplul motiv că nu toate au și o componentă de acumulare. Pe de altă parte, fondurile de investiții au atins în 2024 un nivel record de participanți - peste 700.000. Așadar, am putea vorbi de două milioane de români vizați de schimbarea legislației.
"Codul Civil restricţionează accesul creditorilor la aceste active. ANAF se va afla într-o poziţie de forţă în interiorul categoriei creditorilor. ANAF se transformă într-un creditor privilegiat. Obligaţia revine ASF şi altor entităţi care administrează astfel de fonduri. România să poată răspunde cerinţelor legislaţiei europene provind schimbul informaţiei în interiorul UE", a spus Dan Schwartz, analist fiscal.
"Să primeşti nişte informaţii, pentru care trebuie să cumperi de milioane spaţii de stocare, pe care probabil să le comisionezi. Ridicol", a declarat Gabriel Biriș, analist fiscal.
Raportarea datelor către ANAF trebuie făcută în prima jumătate a anului 2025.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰