Antena Meniu Search
x

Video Încep negocierile pentru noile măsuri fiscale în Guvern. Românii vor afla ce taxe majorate şi scumpiri vor avea de la 1 septembrie

Săptămâna viitoare vom afla ce taxe mărite am putea plăti chiar de la 1 septembrie. Premierul şi ministrul Finanţelor vor negocia noile măsuri fiscale pentru acoperirea deficitului bugetar. România a înregistrat al treilea cel mai mare deficit bugetar dintre ţările europene în ultimele 12 luni. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.07.2023, 20:10

Vezi și

Nu ştim sigur cum vrea să reducă Guvernul Ciolacu deficitul bugetar. Sigur este cu banii cui va redresa dezechilibrul. Cu ai noştri. 

Scumpiri şi taxe în plus

Printre măsurile negociate se numără renunţarea la TVA-ul de 5% şi păstrarea cotelor de 9 şi 19%. Asta va duce la scumpiri cu pănâ la 14% la aproape toate bunurile şi serviciile, cred economiştii.

Surprize vor fi şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Taxa pentru IMM-uri va ajunge la 3% şi se ia în calcul şi creşterea impozitului pe dividende pentru a doua oară în decurs de un an.

Pe acelaşi subiect

Angajaţii în construcţii, agricultură şi industrie alimentară care până acum au fost scutiţi de contribuţia la sănătate vor fi obligaţi să o plătească de acum.

Taxa pe viciu va creşte şi ea, la fel acciza la tutun şi alcool. Discuţii aprinse sunt şi pe banii bogaţilor. PSD vrea să impună o taxă de 1% pe clădirile mai scumpe de 500.000 de euro, adică un impozit de 5000 de euro pe an. PNL se opune.

Guvernul va strânge şi el cureaua. Vrea să taie 200 de mii de posturi vacante şi să reducă numărul secretarilor de stat, ca să diminueze cheltuielile bugetare cu 10%.

Tot săptămâna viitoare, CCR va lua o decizie cu privire la constestaţia Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie despre  legea pensiilor speciale şi legea care interzice cumularea pensiei cu salariul la stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Încep negocierile pentru noile măsuri fiscale în Guvern. Românii vor afla ce taxe majorate şi scumpiri vor avea de la 1 septembrie