Antena Meniu Search
x

Salariul minim va creşte, anunţă Ciolacu. Premierul sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA, de 9% și 19%

Salariul minim va creşte în România dă asigurări Marcel Ciolacu. Este un mecanism prin care se păstrează lucrătorii în ţară, a explicat azi premierul. Ciolacu lasă de înţeles şi că vor rămâne doar 2 cote de TVA, cele de de 9% și 19%. Salariul minim din construcții va fi majorat pentru a compensa reintroducerea contribuțiilor sociale.

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 15:46

Salariul minim va creşte în Români, anunţă Ciolacu. Premierul sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA de 9% și 19%
Marcel Ciolacu - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Grila la noua lege a salarizarii este gata, dar urmează o decizie în coaliție au declarat surse guvernamentale pentru Observator. Pentru angajaţii din construcții salariul minim va creşte la 4500 de lei brut, dar cu eliminarea scutiririi de la plata CASS. O nouă rundă de negocieri pe acest subiect va avea loc între liderii coaliției luni. 

De la 1 septembrie salariul minim pe economie ar putea creşte de la 3.000 lei la 3.300 lei brut. Asta înseamnă că venitul net ar putea creste cu aproape 100 lei. O alta majorare ar putea avea loc de la 1 ianuarie 2024, de la 3.300 lei la 3750 lei brut. Câștigul net va fi de 250 lei. Și salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din toamnă de la 4.000 la 4.500 de lei brut. Cei 640.000 de angajați vor fi obligați însă să plătească contribuția la sănătate de la 10%, facilitate acordată lor în 2018, pentru a păstra forța de muncă în țară.

Ciolacu: Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu

Premierul a fost întrebat vineri, după vizita efectuată la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani, când ar putea creşte salariul minim. "Spre exemplu, în Germania, anul trecut, salariul minim a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care-ţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat de către economia reală, prin discuţii vom... Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim, astfel încât...E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile...Nu le taie. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu", a declarat Marcel Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu: Am convenit ca la mâncare, medicamente şi proteze TVA să fie 9%

Întrebat dacă social-democraţii susţin mărirea TVA la anumite categorii de produse şi servicii, Marcel Ciolacu a declarat că în discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene aceştia au precizat guvernanţilor români că "trebuie să fie o ordine" în privinţa cotelor de TVA, prin eliminarea excepţiilor acordate în prezent în mai multe sectoare, convenindu-se, în principiu, ca la mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor această cotă să fie stabilită la 9%.

"Ce vă pot spune... În discuţia mea cu Comisia, şi au dreptate: trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu 7 tipuri de TVA, hotărâţi-vă! Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal acest lucru ? Sunt mult prea multe excepţii în România. Nu le-a spus numai Comisia, le-au spus toate forurile financiare.

Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră la televiziuni, la presă, unde doriţi. Şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizia", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că discuţiile pe pachetul de fiscalitate avut în vedere să fie adoptat de Guvern vor continua şi săptămâna viitoare la nivelul liderilor coaliţiei de guvernare, întrebat şi despre eliminarea unor facilităţi fiscale de care beneficiază mai multe sectoare, respectiv construcţii, agricultură, industria alimentară şi IT. "O să continuăm discuţiile, de luni o să avem aceste discuţii cu domnul preşedinte Ciucă", a spus Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Salariul minim va creşte, anunţă Ciolacu. Premierul sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA, de 9% și 19%