Antena Meniu Search
x

Video Indemnizaţia de creştere a copilului. Cu cât ar putea creşte suma maximă pe care o primesc părinţii

Indemnizaţia de creştere a copilului ar putea creşte. Astfel, suma maximă pe care o primesc în fiecare lună ar putea creşte la 12.000 de lei, cu 3.000 de lei mai mult decât este acum. La polul opus, cea mai mică indemnizaţie ar putea fi mărită la 1.800 de lei, cu 300 de lei mai mult. Momentan, totul este în faza de proiect de lege.  

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 20:49

Vezi și

PNL propune într-o iniţiativă legislativă semnată de deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe, creşterea cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei. Iniţiatorii afirmă că nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea natalităţii, raportat la cel al taxelor şi impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator. ”Credem cu tărie că cine plăteşte taxe şi impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat şi/sau încurajată şi în ceea ce priveşte întemeierea unei familii”, spun liberalii, relatează news.ro.

Deputatul PNL Alin Ignat a declarat la Parlament, despre proiectul care face referire la indemnizaţia de creştere a copilului, că este vorba despre ”o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim şi, de asemenea, aduce predictibilitate familiilor din România, în această zonă”.

”Dacă vorbim despre indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. Acest indicator a apărut în anul 2008, nu a avut niciun fel de evoluţie de la cuantumul de 500 de lei, pe care îl avea atunci, până în anul 2021, când s-a decis corelarea cu inflaţia. Având în vedere faptul că este un indicator care nu a evoluat deloc timp de 13 ani şi prea puţin în ultimi doi ani, noi propunem prin acest proiect, să raportăm indemnizaţia minimă de creştere a copilului la un indicator care are o evoluţie constantă, la un indicator care ţine cont de realităţile economice, de creşterile de preţuri, de crizele multiple prin care poate să treacă o societate şi iată, societatea românească trece prin crize multiple, chiar astăzi când vorbim”, a spus parlamentarul PNL. 

Proiectul propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie

Pe acelaşi subiect

Alin Ignat a menţionat că proiectul propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. ”Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1800 de lei, în loc de aproximativ 1500 de lei, cât este în prezent. Vorbim în această zonă, trebuie să spunem acest lucru, de aproximativ 55 de mii de beneficiari care, lună de lună încasează această indemnizaţie minimă. Dacă vorbim de cuantumul maxim, de 8500 de lei, tot un cuantum stabilit în anul 2017, deci în urmă cu 6 ani, timp în care România a trecut prin pandemie şi trece printr-un context complicat la graniţă, criză energetică, etc. Tot un cuantum stabilit fără a avea la bază o formulă clară, fără a avea la bază o raportare la un indicator care are o evoluţie”, a spus el. 

”Şi în această zonă, propunem raportarea la salariul minim pe economie, şi anume, o formulă de calcul de înmulţire a coeficientului de 4 cu salariul minim pe economie. Asta ne duce în situaţia salariului minim de astăzi, de 3000 de lei, la un plafon maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului de 12 000 de lei”, a mai spus Ignat. 

Deputatul şi-a exprimat convingerea că ”familiile din România au nevoie de predictibilitate şi au nevoie să ştie că sprinjinul statului este adaptat la realităţile economice, la schimbările prin care societatea trece de la un an la altul”. ”Această iniţiativă, ca orice iniţiativă liberală, serioasă, temeinic fundamentată şi construită pe argumente, nu este despre a da ceva în plus la o indemnizaţie, de a majora un beneficiu de asistenţă socială, este despre a da o perspectivă limpede familiilor care aleg să aducă pe lume copii, în România, o perspectivă limpede familiilor care aleg să croiască un viitor bun şi sigur aici, în ţara lor”, a completat deputatul PNL. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Indemnizaţia de creştere a copilului. Cu cât ar putea creşte suma maximă pe care o primesc părinţii