Luna tatălui în 2023. Perioada se dublează. Care sunt condiţiile şi actele necesare
În cele mai multe dintre cazuri, mama rămâne alături de nou-născut, în concediu maternal, iar tatăl îşi vede în continuare de muncă, însă, noua legislaţie în vigoare permite şi tatălui să petreacă timp alături de nou-născut.
- Tatăl nou-născutului poate petrece două luni alături de acesta, din intervalul de doi ani acordat drept concediu de creştere a copilului.
Decizia de a permite şi tatălui să petreacă timp alături de nou-născut a fost luată în urmă cu ceva timp şi a avut la bază ideea ca bebeluşul să obişnuiască cu ambii părinţi. Până acum, se stabilea de comun acord o lună din perioada de doi ani de concediu de creştere a copilului, lună în care tatăl rămânea alături de bebeluş, iar mama mergea la muncă.
Din 2023, însă, aşa-numita lună a tatălui a fost mărită chiar la două luni. Practic, din cei doi ani de concediu de creştere a copilului, tatăl este obligat să-şi ia un concediu de două luni pentru a se implica în creşterea copilului, perioadă în care mama copilului nu mai stă acasă ci merge la muncă.
În cazul în care tatăl nu recurge la un asemenea gest, specialiştii susţin că "în cazul în care tatăl nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia. Altfel spus, nu se va mai face plata indemnizaţiei de creştere a copilului către mamă pentru ultimele două luni din concediul de creştere a copilului". Dacă, însă, tatăl nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a intra în concediul respectiv, mama depune documentele care să ateste acest lucru şi primeşte în continuare idemnizaţia respectivă.
Evident, este valabilă şi reciproca în cazul în care părinţii au stabilit din start ca tatăl să rămână în concediu de creştere a copilului, iar mama să meargă să muncească.
Luna tatălui, stabilită printr-o cerere
Bărbaţii care vor să profite de aşa-numita Lună a tatălui, respectiv care vor să petreacă cele două luni alături de bebeluşul lor, trebuie doar să depună o cerere către angajator, cerere la care să ataşeze certificatul de naştere al copilului.
În plus trebuie precizat că cei implicaţi în astfel de situaţii trebuie să-şi informeze angajatorii de intenţiile lor cu cel puţin 10 zile înainte de data propriu-zisă când se face intrarea în "Luna tatălui".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰