Antena Meniu Search
x

Indicele ROBOR la 3 luni, record în ultimii 9 ani. Ce măsuri ar putea implementa Guvernul pentru a sprijini cetăţenii

Lovitură după lovitură pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 3,83%, un record al ultimilor 9 ani. În aceste condiţii. ne-am putea amâna din nou ratele la bancă, dacă nu ne permitem să le plătim. Măsura aplicată la începutul pandemiei e din nou pe masa guvernanţilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.02.2022, 20:28

Vezi și

Ne-am putea amâna ratele pentru o perioadă de nouă luni. Măsura ar putea fi în curând aplicată, pentru că, vedem, de la o zi la alta, ratele tot cresc. Roborul a atins astazi un nivel record. Cel mai mare din ultimii 9 ani, asta şi în contextul războiului din Ucraina. A ajuns la 3,83%. De la începutul anului indicele s-a majorat cu aproape 27%.

Veşti proaste pentru românii care au credite la bănci

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR se va apropia şi mai mult de 4%. Pe langă ROBOR, BNR a majorat dobânda cheie. De la 2%, la 2,5%, începând cu 10 februarie. Peste toate astea, şi rata inflaţiei tot urca. A ajuns la 8,4%, pentru luna ianuarie. Totul s-a scumpit, de la alimente, produse nealimentare, carburanţi şi energie, unde creşterile sunt şi de peste 60%.

Să luăm şi un exemplu de rată. Pentru un împrumut de 225 de mii de lei, luat pentru 30 de ani, ratele au crescut, în doar 2 ani, cu aproximativ 300 de lei. Rămâne de văzut când va fi dată o hotărâre privind amânarea ratelor. Ştim că s-a mai aplicat măsura şi în 2020 şi în 2021, iar atunci peste jumătate de milion de români au apelat la această variantă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Indicele ROBOR la 3 luni, record în ultimii 9 ani. Ce măsuri ar putea implementa Guvernul pentru a sprijini cetăţenii