Procentul inflaţiei din SUA este cu mult peste ţinta Băncii Centrale. Prețurile la alimente sunt mai mari cu 13% faţă de anul trecut
Prețurile de consum din SUA au crescut mai mult decât se aștepta luna trecută, semn că lupta împotriva inflației din cea mai mare economie a lumii este departe de a fi încheiată, relatează BBC.
Inflația a fost de 8,2% în ultimele 12 luni, în scădere de la 8,3% în august. Totuşi, în ciuda scăderii, cifra a fost mult mai mare decât cea estimată pentru această perioadă.
Creşterea preţurilor din SUA este urmărită îndeaproape, în timp ce eforturile Băncii Centrale americane de a înlătura problema cresc dolarul și costurile împrumuturilor globale.
Rata este cu mult peste ținta de 2% a Băncii Centrale și înseamnă că Rezerva Federală va continua probabil să crească în continuare ratele dobânzilor în încercarea de a reduce creșterea prețurilor.
"Este greu să găsim lucruri pozitive pentru economie sau piețe", explică un director de investiţii
- Reacția unui român stabilit în SUA de 30 de ani, după ce află prețurile de la noi din țară: "Păi e mai scump...
- Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a urcat la 15,9%. Produsele care s-au scumpit cel mai mult
- Britanicii cumpără masiv salopete, mănuşi, papuci şi halate de teama unei ierni cu prețuri mari la energie
„Fed trebuie să reacționeze la următoarea întâlnire și să continue să mențină politica strictă până când există un semn că inflația este sub control”, a declarat Neil Birrell, director de investiții la Premier Miton Investors.
„Această imprimare ridică nivelul de incertitudine și este o veste proastă pentru economie în general, dar pentru consumatori în special. Vârful ratelor dobânzilor va fi, după toate probabilitățile, mai mare acum. Este greu de găsit ceva pozitiv în acest sens pentru economie sau piețe", a explicat Birrell pentru BBC.
Inflația din SUA a scăzut de când a atins 9,1% în iunie, ajutată de o scădere a prețurilor carburanților la pompă
Costurile pentru îmbrăcăminte și mașini second-hand au scăzut și luna trecută. Dar, problema continuă să afecteze alte părți ale economiei. Prețurile la alimente au crescut cu 13% în ultimele 12 luni, iar costurile pentru locuințe și cele medicale cresc, de asemenea, brusc.
În afară de alimente și energie, inflația a crescut cu 6,6% - cea mai rapidă rată din 1982. „Creșterile indicilor de adăpost și îngrijire medicală... confirmă că preţurile sunt extrem de încăpățânate și nu vor scădea fără o luptă cu Fed”, a declarat Seema Shah, strateg șef global al Principal Asset Management.
Rezerva Federală a majorat deja de cinci ori ratele dobânzilor din martie, optând pentru majorări neobișnuit de mari în ultimele luni, care au perturbat piețele financiare și au dus la încetiniri bruște în sectoare precum locuințe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰