Antena Meniu Search
x

Video Inflația tot mai mare forțează BNR să crească dobânda de referință. Specialiștii avertizează că urmează o nouă scumpire a creditelor

Ca să poată ţine în frâu inflaţia, BNR va scumpi din nou creditele. E previziunea economiştilor pentru mâine când aflâm  noua rată a dobânzii de politică monetară. Creşterea anticipată înseamnă noi majorări de rate pentru creditele în lei. Specialiştii atrag atenţia că gradul de îndatorare s-a dublat sau chiar s-a triplat în cazul unora, într-un singur an. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 04.10.2022, 20:57

Vezi și

Atât economiştii celor mai importante bănci comerciale, cât şi analiştii de pe piaţa financiară se aşteaptă ca Banca Naţională a României să crească din nou dobânda de referinţă, la care se raportează toate dobânzile bancare. 

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: "Cu siguranţă va urma o majorare. Probabil 25 de puncte de bază cu risc de 50 de puncte de bază."

Andreea Nica, analist financiar: "Piaţa se aşteaptă la undeva la 6%."

Greta Neagu, reporter Observator: "Este a şaptea majorare a dobânzii-cheie de la începutul acestui an. Prin această decizie, Banca Naţională a României descurajează împrumuturile, frânează creditarea şi, implicit, inflaţia."

Pe acelaşi subiect

Dobânda de referință, creștere constantă de la începutul anului

În ianuarie, dobânda de referinţă a ajuns la nivelul de 2% şi, de atunci, a crescut constant, astfel că la ultima şedinţă de politică monetară, din august, valoarea sa a fost stabilită la 5,5%. Analiştii nu exclud ca la final de an să sară chiar peste pragul de 6%. 

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: "Această rată a Băncii Centrale se transmite în piaţa monetară, adică în ratele Robor, iar din ratele Robor prin credite, în întreaga economie. Crescând costul de finanţare, automat duce la scăderea cererii; scăzând cererea- rezultă o atenuare a creşterii preţurilor. "

Deja apetitul românilor pentru împrumuturi noi a scăzut semnificativ. Iar cei care au deja credite vor să scape mai repede de ele. 

Camelia Gădinaru, consultant financiar: "În ultima perioadă solicitările către noi au fost doar pentru a găsi soluţii alternative. Au scăzut dramatic solicitările pentru credite imobiliare."

Cei care nu au făcut încă trecerea de la Robor la noul indice IRCC plătesc aproape dublu în unele cazuri.  De exemplu, faţă de acum un an - când Robor abia trecuse de 2% - o rată de puţin peste 2.400 de lei s-a transformat într-una de 4.100 de lei pentru un credit de 350 de mii de lei, luat pe 30 de ani. 

Camelia Grădinaru, consultant financiar: "Nu trebuie să ne raportăm la criza anterioară, criza economică anterioară, pentru că ceea ce se întâmplă în prezent este destul de grav şi din păcate afectează clienţii cu credite cu dobândă variabilă. Gradul de îndatorare chiar s-a dublat, dacă nu putem spune că s-a triplat."

"Am văzut situaţia îngrijorătoare privind dobânzile din România.Mă aştept la rate mai mari pentru toată lumea, la facturi mai mari, electricitate, gaz- pe care deja le resimţim."

"Cred că o să fie un final de an greu şi un început de an 2023 destul de greu cu facturile mărite şi cu dobânzile, dar dacă avem puţină educaţie financiară cred că o să ne descurcăm."

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: "În ceea ce priveşte inflaţia, probabil în trimestrul trei al acestui an atinge maximul, iar deja din trimestrul patru vom vedea o uşoară reducere a inflaţiei. Poate în jur de 14 la sută pe finalul anului."

Abia de la jumătatea anului viitor am mai putea scăpa de povara ratelor mari, estimează analiştii. Între timp, şi cei care au credite în euro întâmpină dificultăţi. Indicele Euribor se apropie de 1%, după ce ani la rândul a avut o valoare negativă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Inflația tot mai mare forțează BNR să crească dobânda de referință. Specialiștii avertizează că urmează o nouă scumpire a creditelor