Antena Meniu Search
x

Video Invenţia cu care patru antreprenori din Cluj au dat lovitura. Cercetarea a durat ani de zile, dar a meritat fiecare secundă

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Un grup de clujeni a dezvoltat un material 100% biodegradabil, provenit din dopurile de plută de la... sticlele de vin. Noul material, creat după 4 ani de cercetare, poate fi folosit la ambalarea sticlelor de vin pentru a le proteja la transport şi chiar la izolarea locuinţelor, fiind mai eficient decât polistirenul. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.05.2023, 09:35

Vezi și

Sticle de vin transportate în cutii de protecţie, făcute din... dopurile sticlelor de vin. Este invenţia a patru clujeni, care au reuşit să dezvolte un material organic, având în compoziţie dopuri de plută şi miceliu.

Dan Ciulea, antreprenor: În primul rând este un material 100% biodegradabil, prietenos cu mediul, iar practic prin intermediul lui încheiem ciclul economic al dopului de plută în circuitul vinului.

Cercetarea a durat ani de zile

Cercetarea a durat ani de zile, dar a meritat fiecare secundă. Invenţia a fost premiată în cadrul unui proiect european, iar procesul de confecţionare nu este deloc dificil.

Pe acelaşi subiect

Gabriel Barta, antreprenor: Pornim de la o placă cu micel pur, se poate găsi inclusiv în pădure, este din reţeaua de fibre a ciupercilor. O mixăm împreună cu dopul de plută reciclat, adăugăm proporţii stabilite, avem nevoie de o matriţă şi în câteva zile oferim o alternativă de ambalare sănătoasă şi prietenoasă cu mediul.

Produsul se degradează natural în maximum 90 zile, iar invenţia acestuia este binevenită pentru mediu, având în vedere că anual în lume ajung la gunoi 31 miliarde de dopuri de vin.

Cristina Cantemir: Am făcut decor, home decor, lămpi, tablouri pe tehnica de String Art.

Invenţia clujenilor a fost selectată şi premiată la nivel european

Invenţia clujenilor a fost selectată şi premiată la nivel european, alături de alte 65 de idei inovatoare din industria modei și a stilului de viață şi a fost prezentata recent la Milan Design Week.

Sebastian Florian, preşedinte "Made in Cluj": Ce a contat a fost faptul că proiectul propunea o alternativă sustenabilă şi faptul că avea o componentă creativă, inovaţia.

Ceea ce îşi doresc acum cei 4 antreprenori din Cluj este ca produsul lor să fie fabricat în cantităţi industriale şi folosit la scară largă, însă totul rămâne doar o chestiune de timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Invenţia cu care patru antreprenori din Cluj au dat lovitura. Cercetarea a durat ani de zile, dar a meritat fiecare secundă