Antena Meniu Search
x

Ţara care a început să ia măsuri pentru a-şi proteja lucrătorii de pericolul de a fi înlocuiţi de AI

Italia a alocat luni 30 de milioane de euro pentru a îmbunătăţi abilităţile şomerilor, precum şi a acelor lucrători ale căror locuri de muncă ar putea fi cele mai periclitate din cauza progresului automatizării şi inteligenţei artificiale, transmite Reuters. 

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 08:05

Ţara care a început să ia măsuri pentru a-şi proteja lucrătorii de pericolul de a fi înlocuiţi de AI
Ţara care a început să ia măsuri pentru a-şi proteja lucrătorii de pericolul de a fi înlocuiţi de AI - Shutterstock

Potrivit Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), înfiinţat în 2021 de guvernul de la Roma pentru a stimula competenţele digitale ale italienilor, 54% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani nu au competenţe digitale de bază, comparativ cu o medie de 46% în Uniunea Europeană.

Finanţarea pentru îmbunătăţirea formării lucrătorilor va fi alocată în două moduri, a spus FRD. Din total, 10 milioane de euro vor fi direcţionate către stimularea competenţelor celor ale căror locuri de muncă sunt expuse riscului ridicat de a fi înlocuite din cauza automatizării şi inovaţiei tehnologice.

Restul de 20 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a ajuta şomerii şi persoanele inactive din punct de vedere economic să dezvolte competenţe digitale care le-ar îmbunătăţi şansele de a intra pe piaţa muncii, a spus FRD.

Locurile de muncă, ameninţate de AI

Pe acelaşi subiect

O gamă largă de locuri de muncă ar putea fi ameninţate din cauza automatizării, a spus FRD, citând sectoare precum transporturile şi logistica, suportul de birou şi administraţia, producţia, serviciile şi sectorul retail.

Răspândirea în creştere a inteligenţei artificiale (AI) şi a automatizării şi dezvoltarea rapidă a instrumentelor precum ChatGPT au atras atenţia legiuitorilor şi autorităţilor de reglementare din mai multe ţări.

Mulţi experţi spun că sunt necesare noi reglementări pentru a guverna IA din cauza impactului său potenţial asupra securităţii naţionale şi educaţiei, precum şi asupra locurilor de muncă.

Chatbotul ChatGPT a fost indisponibil în Italia timp de aproximativ patru săptămâni, până când producătorul său OpenAI a abordat problemele ridicate de autoritatea italiană pentru protecţia datelor la sfârşitul lunii aprilie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Ţara care a început să ia măsuri pentru a-şi proteja lucrătorii de pericolul de a fi înlocuiţi de AI