Antena Meniu Search
x

Joburile cu salarii de peste 1.000 de euro refuzate de localnici. Preferă ajutoarele sociale: "E prea puţini bani"

Constructorii a două loturi din autostrada Piteşti-Sibiu se confruntă cu o mare problemă: lipsa forţei de muncă. Localnicii refuză ofertele de muncă şi spun că salariile de la 1.000 euro lunar li se par mult prea mici ca să accepte.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 12:51

Problema lipsei forţei de muncă se simte cel mai tare pentru antreprenorii care au în vedere loturile cele mai grele ale autostrăzii: Tigveni-Cornetu şi Cornetu-Boiţa. Aceştia recunosc că nu reuşesc să găsească localnici dispuşi să muncească. Pe lotul Tigveni-Cornetu, 37,4 km, lucrează concernul italian WeBuild (Astaldi). Pe Cornetu-Boiţa, 31,33 km, poate cel mai greu al autostrăzii, turcii de la Mapa Cengiz. Ambii antreprenori caută forţă de muncă pe plan local, dar se lovesc de un zid.

"Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România încă este o problemă. Angajăm forțe calificate, cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansambluri de cazare", a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip al CNAIR, potrivit Argeşul Online.

Salarii pornind de la aproape 1.000 de euro lunar, refuzate de săteni

Ambii constructori se arată sideraţi de lipsa dorinţei de muncă a localnicilor, lucru pe care nu l-au luat până acum în considerare, gândindu-se că oferă salarii bune şi foarte bune pentru doritori. Potrivit lor, salariul pentru un muncitor necalificat este de 4.500-5.000 de lei net; pentru un muncitor calificat ofertele sunt mult mai mari. Pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist oferta de muncă este de minimum 8.000 de lei. De asemenea, angajatorii oferă şi alte avantaje: ore suplimentare bine plătite, cazare gratuită, tichete de masă, etc.

Pe acelaşi subiect

Salariile nu îi impresionează însă pe localnicii din satele pe unde va trece autostrada. Majoritatea preferă ajutoarele sociale, dat fiind faptul că pot primi lejer 2.000 de lei doar stând acasă, cu venitul minim garantat, alocaţiile copiilor, precum şi ajutorul de încălzire.

"… te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia (WeBuild – n.r.) îți rupi sănătatea și ajungi la spitale", spune un sătean din Argeş.

"E puțin pentru câtă muncă e. Să mai crească salariul și mă mai gândesc", recunoaşte un altul.

Primarul unei comune argeşene: "E prea puţini bani"

"Chiar am vorbit cu cineva de la Astaldi (WeBuild- n.r.), au mare nevoie de oameni. Da’ ai noştri nu vor să lucreze la ei. E prea puţini bani. N-am ce să le fac", a declarat primarul unei comune argeşene, dorindu-şi însă ca identitatea sa să rămână anonimă pentru a nu "deranja apele" în prag de alegeri. Acesta cunoaşte bine situaţia, însă nu recunoaşte că nu are ce să facă. "Nu vreau să mi-i sui pe toţi ăştia în cap acu’, în prag de alegeri", a adăugat el.

Cei doi angajatori străini spun că singura soluţie viabilă în momentul de faţă este să recurgă tot la muncitori străini, aduşi din India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal, ţări în care un salariu pornind de la 1.000 de euro lunar în sus e mană cerească.

Şi în Vâlcea, pentru şantierele lotului Cornetu-Boiţa, situaţia este la fel. Asocierea de firme din Turcia Mapa Insaat-Cengiz Insaat găseşte cu greu muncitori dispuşi să accepte oferta salarială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Joburile cu salarii de peste 1.000 de euro refuzate de localnici. Preferă ajutoarele sociale: "E prea puţini bani"