Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis a promulgat Legea bacșișului. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis. Proiectul a fost iniţiat de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, în 2019.

de Redactia Observator

la 23.12.2022, 12:03

Iohannis a promulgat legea care reglementează bacşişul - Shutterstock

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Legea bacșișului intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Este vorba despre legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, potrivit Mediafax.

Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri. Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului. Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform unui amendament operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Klaus Iohannis a promulgat Legea bacșișului. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023