Antena Meniu Search
x

Update La 17 ani, s-a angajat la o gelaterie din Bucureşti. Ce salariu primeşte pentru programul de 4 ore pe zi

Se caută tineri la muncă, şi nu doar pentru joburi sezoniere. Din ce în ce mai mulţi elevi se angajează vara şi continuă munca în paralel cu studiile de la liceu. Unii pentru a-şi îmbogăţi CV-ul pentru facultate, alţii pentru experienţa de viaţă. Cele mai mari salarii part-time le oferă angajatorii din horeca şi din industria de jocuri. 

de Redactia Observator

la 03.08.2023, 20:02

Vezi și

Mădălina Iacob, reporter Observator: "De la curieri, vânzători, lucrători în domeniul horeca, confecţii sau construcţii şi până la testeri sau design în industria jocurilor video. Doar la ANOFM sunt disponbile acum peste 43.000 de locuri de muncă pentru tinerii care au absolvit gimnaziul sau liceul."

Denis are 17 ani şi lucrează la o gelaterie din centrul Capitalei de mai bine de 3 luni. A început cu un training, iar acum lucrează câte patru ore în fiecare zi.  

Denis Alexandru, elev şi angajat part-time: "Învăţ la liceul Ion Barbu, sunt elev, abia am trecut în clasa a unsprezecea, avem un program foarte flexibil."

Reporter Observator: "Cât timp vrei să stai aici?"

Pe acelaşi subiect

Denis Alexandru: "Aş vrea să stau minim un an, ca şi fratele meu, după aceea să mă axez pe examenul de Bacalaureat. Vreau să acumulez mai multă experienţă de viaţă decât să acumulez bani, părinţii mei au o situaţie financiară foarte bună, nu vin să muncesc pentru bani, vin să muncesc pentru experienta pe care mi-o oferă acest job.Ei sunt foarte încântaţi pentru că eu învăţ despre viaţă, despre cum funcţionează lumea."  

Salariul începe de la 2.500 de lei plus bonusuri din vânzari, iar tinerii au şanse să avanseze în carieră. 

Oportunităţi de a avansa în carieră

Izabela Popescu, retail manager: "Avem un training foarte bine pus la punct. Începem cu valorile companiei, cum să se poarte, îi învăţăm să fie disciplinaţi, cum să se comporte cu clienţii. Am vrea să rămână în cadrul companiei şi chiar descoperim talente extraordinare. De la lucrător comercial au şansa să treacă în zona de barista. Au posibilitatea să treacă pe o poziţie de coordonare. Următoarea poziţie e de manager de magazin." 

Sânziana lucrează la un restaurant şi a fost avansată deja de două ori. 

Sânziana, angajată: "Am fost mai întai lucrator comercial, după am avansat la şef de tură şi, ulterior, la asistent manager. Am aplicat la mai multe joburi, am sunat, am ţinut interviu, le-a placut de mine." 

Industria jocurilor video plăteşte cel mai bine tinerii aflaţi la început de drum. 

Ana Pohrib, HR manager: "Dacă tânărul de 16 ani ştie limba engleză, ştie să lucreze pe calculator şi este pasionat de jocuri video, atunci rolul acesta de junior game tester i se potriveste. Sunt cursuri care pregătesc oameni din interiorul companiei pentru orice altă discplină: artă, programare, game design, business intelligence, development management."

Un adolescent are voie să muncească, legal, cel mult 30 de ore pe săptămâna, cu maximum 6 pe zi. Beneficii au şi angajatorii, dar şi angajaţii tineri dacă încheie un contract de muncă. Prime de activare, de încadrare sau de instalare, de o mie sau doua mii de lei timp de un an de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » La 17 ani, s-a angajat la o gelaterie din Bucureşti. Ce salariu primeşte pentru programul de 4 ore pe zi