Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video La 20 de ani, Ana are două joburi ca să trăiască la limita decenţei. "Pedeapsă" la final de lună: un salariu demoralizant

Sute de mii de români lucrează în mai multe locuri deodată ca să poată duce un trai decent. De la studenţi aflaţi la începutul carierei până la angajaţi cu experienţă care au nevoie de venituri consistente ca să-şi întreţină familiile - toţi spun că doar dintr-un salariu nu pot face faţă cheltuielilor lunare.

de Greta Neagu

la 29.07.2022 , 21:13

Când nu se află la volan, Doru lucrează la propriul vis. Şi-a deschis un magazin online pentru femei şi se împarte între ridesharing şi vânzări. Spune că nu-şi poate pune bazele într-o singură sursă de venit, mai ales că are şi doi copii.

Doru Duncă, șofer ridesharing: Mulţi prieteni de-ai mei fac şi altceva în plus. Că livrează mâncare, că fac serviciu de ridesharing, vor să câştige mai mulţi bani, nu se descurcă. Au un vis, un ţel. În fiecare lună parcă trebuie să lucrez o oră în plus.

Greta Neagu, reporter Observator: În momentul de faţă, în România, în jur de jumătate de milion de angajaţi au şi un al doilea loc de muncă, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Muncii. Mai exact, în Revisal sunt înregistrate 800.000 de contracte part time pentru 400.000 de persoane.

Vezi și

George Butunoiu, specialist în resurse umane: Sunt mult mai mulţi fiindcă o bună parte lucrează la negru, fără acte, ceea ce le convine şi lor, şi angajatorilor.

Pe acelaşi subiect

70 la sută dintre românii care au două job-uri spun că al doilea este esenţial ca să poată face şi economii

Raluca Dumitra, reprezentant platformă recrutare online: Asta înseamnă că, în acest moment, un singur job nu le susţine stilul de viaţă pe care şi-l doresc. Măririle salariale nu au ţinut pasul cu inflaţia. Nu e ceva ce îşi doresc, ar renunţa la al doilea job dacă ar primi un salariu mai mare la job-ul principal.

Doru Duncă, șofer ridesharing: Aş renunţa. Am şi familie, am şi copii, vreau să stau cât mai mult cu ei.

Cum în România peste un milion şi jumătate de angajaţi lucrează doar pe salariul minim de puţin peste 1.500 de lei net - specialiştii spun că la cheltuielile actuale traiul cu aceşti bani devine imposibil.

George Butunoiu, specialist în resurse umane: Luând Bucureştiul - care e un oraş occidental 100%, din toate punctele de vedere - aici sub 800 de euro pe lună, pe membru de familie, începi să te simţi ameninţat, să simţi o răsuflare rece în ceafă că s-ar putea să nu mai poţi plăti curentul.

Tinerilor nu le mai ajung banii de la un singur job, chiar și fără obligații familiale

Chiar şi tinerii fără obligaţii familiale spun că un singur job nu le mai este de ajuns. Este şi cazul Anei, care are 20 de ani.

Ana, studentă: Principal lucrez într-o corporaţie şi în paralel lucrez în terapie cu copiii. Având în vedere că încerc să fac totul ca la carte, mi se pare puţin ca o pedeapsă faptul că la finalul lunii e un salariu foarte, foarte demoralizant.

De la 1 august munca part time va fi supraimpozitată, măsură care, spun specialiştii, va duce la concedierea multor angajaţi plătiţi astfel. Deja experţii în recrutare au sesizat că sunt mai puţine anunţuri dedicate job urilor part time în ultima vreme.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » La 20 de ani, Ana are două joburi ca să trăiască la limita decenţei. "Pedeapsă" la final de lună: un salariu demoralizant