Antena Meniu Search
x

Video La cât vor ajunge ratele românilor dacă ROBOR trece de 8,5% pe an. „Vom mânca mai prost”

Ratele în lei cresc din nou. ROBOR la trei luni a ajuns la 8% mult mai devreme decât se aşteptau analiştii. Mai exact, a crescut de cinci ori faţă de anul trecut, iar pentru mulţi dintre cei care au credite asta înseamnă dublarea ratelor. Astfel că de la toamnă vom tăia din cheltuieli şi vom mânca mai prost pentru a ne ajunge cu banii.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 01.08.2022, 20:04

Vezi și

Ziua şi recordul pentru indicele Robor. Cei care s-au împrumutat în lei, înainte de 2019, plătesc acum rate uriaşe. Acum un an, Robor la trei luni abia depăşise nivelul de 1,5%. Astăzi a ajuns la 8%.

Greta Neagu, reporter Observator: Dacă ne raportăm la un împrumut de 70.000 de euro-  echivalentul în lei, luat pe 30 de ani, observăm că, faţă de anul trecut când Robor era la nivelul de 1,52% - rata aproape s-a dublat de la 1.700 de lei, la 3.200 de lei.

Andrei Rădulescu, economist-șef Banca Transilvania: Mai degrabă pentru finalul acestui an mă aştept la un proces de consolidare pentru nivelurile Robor, urmat de schimbarea tendinţei începând cu prima parte a anului 2023, în direcţia unei tendinţe de scădere.

Dacă Robor va atinge în acest an nivelul de 8,5% - rata pentru creditul de 70.000 de euro, echivalentul în lei, va mai creşte cu încă 129 de lei.

Pe acelaşi subiect

Creșterea ROBOR se va simți ca o recesiune pentru unii români

Lunile care vin nu aduc veşti bune.

Claudiu Cazacu, economist: Avem, pe de o parte, plata prin inflaţie a unor sume care au fost cheltuite pentru a susţine economia în perioada pandemiei - vine factura pentru acei ani. Peste asta, avem o criză energetică şi avem şi rezultatele unor perturbări ample vizavi de conflictul din Ucraina.

Mircea Coșea, analist economic: În toamnă, noi vom avea mai puţini bani. Asta înseamnă că va scădea consumul. Când scade consumul toată economia este în cădere. Vom mânca mai prost. Anumite cheltuieli nu se vor mai face deloc. Românii nu vor mai putea să cheltuiască pentru cultură, pentru educaţie, pentru timpul liber.

Reporter: Vedeţi o recesiune?

Claudiu Cazacu, economist: Dincolo de cifre, se va simţi ca o încetinire destul de pronunţată. Pentru un segment cu venituri mai reduse cred că se va simţi aproape ca o recesiune ceea ce se întâmplă în toamnă şi în iarnă.

Deja oamenii spun că le-a ajuns cuţitul la os. Astfel că va trebui să fim atenţi la fiecare leu pe care îl cheltuim.

Mircea Coșea, analist economic: România a intrat într-o perioadă foarte complicată, cu o datorie publică mare, care s-a acumulat într-un timp relativ scurt, pentru care plătim dobânzi foarte mari, importăm foarte mult, iar ceea ce creăm se pierde prin acest import de mărfuri.

Situaţia economică devine incertă peste tot în lume. Cu două trimestre de scădere, Statele Unite au intrat în recesiune. Nici economia Chinei nu mai merge ca pe roate, pe fondul scumpirii energiei şi a alimentelor. Iar efectele le vom simţi şi noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » La cât vor ajunge ratele românilor dacă ROBOR trece de 8,5% pe an. „Vom mânca mai prost”