Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a publicat normele pentru amânarea ratelor la bănci. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care nu-și mai pot plăti creditele

Ne vom putea amâna din nou ratele, dacă nu le mai putem plăti. Astăzi, Guvernul a aprobat actul normativ care prevede condiţiile în care se va putea face păsuirea de către bănci. Se va ţine cont de cât de afectaţi sunt clienţii de scumpirile din ultima perioadă.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.07.2022, 10:26

Vezi și

Mădălina Chițac, reporter Observator:"Clienții care vor să își amâne plata ratelor la bănci trebuie ca, în primul rând, să depună o cerere în acest sens către unitatea bancară unde au făcut împrumutul. De asemenea, este nevoie de o declarație pe propria răspundere din care să reiasă faptul că în ultimele trei luni clientului i-au crescut cheltuielile cu 25%, asta raportat la aceiași perioadă din anul 2021. O altă condiție importantă, dacă dorim să ne amânăm ratele la bancă, este să nu fi avut restanțe la plata ratelor, asta în ultimele șase luni."

"Ne putem amâna ratele pentru o perioadă cuprinsă între o lună și cel mult nouă luni, dar economiștii ne spun să fie extrem de atenți și de prudenți. Dacă facem această amânare a plății ratelor la bancă asta nu înseamnă că ratele dispar, dimpotrivă, va trebui după aceea să le plătim, iar dobânzile vor fi din ce în ce mai mari în perioada următoare. Așa că este posibil să ne trezim mai apoi cu rate mai mari chiar și cu 30%. Dobânzile tot cresc, de exemplu, indicele ROBOR a atins astăzi un nivel record de 7, 71%, ce mai mare valoare din ultimii 12 ani. O astfel de măsură de amânare a plății ratelor a mai fost luată la începutul pandemiei, în 2020 și în 2021. Atunci, peste 700.000 de români au decis să amâne plata ratelor la bănci."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Guvernul a publicat normele pentru amânarea ratelor la bănci. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care nu-și mai pot plăti creditele