Antena Meniu Search
x

Video Legea încărcătoarelor a intrat în vigoare în UE. Câţi ani mai au producătorii la dispozitie să implementeze directiva

Este oficial! Telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale sau căştile... practic toate dispozitivele electronice vor utiliza doar un singur model de încărcător. Legea a intrat deja în vigoare în Uniunea Europeană, dar producătorii mai au doi ani la dispoziţie să implementeze directiva. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 28.12.2022, 15:36

Vezi și

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca şi comparaţie, deşeurile generate depăşesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafaţa Pământului.

Din 2024 vom avea însă un singur tip de încărcător în UE

Comisia Europeană a hotărât introducerea unui port unic de încărcare pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii DEEE-urilor. Începând cu anul 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căştile audio, căştile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărţi electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie şi căştile intraauriculare noi vor trebui să fie echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C. Pentru laptopuri, termenul de implementare este anul 2026.

”Până acum nu a existat o reglementare unitară a încărcătoarelor pentru telefoanele mobile, astfel încât fiecare device venea cu propriul său tip de încărcător. Mai mult, modele diferite ale aceluiaşi producător necesitau tipuri diferite de încărcătoare, iar mufele folosite erau de diverse tipuri. Prin urmare, oamenii au cumpărat din ce în ce mai multe astfel de produse, inclusiv pentru maşină sau pentru a avea unele de rezervă”, declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, potrivit News.

 Prin reciclare atenuăm criza componentelor şi încetinirea economiei, afirmă acesta.

”În componenţa încărcătoarelor se regăsesc materiale precum cupru, argint, aur, aluminiu. De aceea, este important ca, odată ce nu mai sunt folosite şi devin deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), încărcătoarele să ajungă într-un circuit corect de reciclare. Numai aşa, aceste resurse preţioase pot devi materii prime secundare şi se pot folosi la producţia unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Protejăm natura şi ajutăm şi economia circulară dacă avem un comportament responsabil. Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă şi lipsa unei cantităţi suficiente de astfel de materiale, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, încheie Cristian Pocol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Legea încărcătoarelor a intrat în vigoare în UE. Câţi ani mai au producătorii la dispozitie să implementeze directiva