Video Alimentul care se vinde ca pâinea caldă în pieţe şi pe litoral. I-a salvat şi pe fermierii afectaţi de secetă
Seceta severă i-a făcut pe agricultorii români și să se reorienteze. Mulți dintre ei au ales să renunțe la culturile obișnuite și să investească în cele de nișă. Cum ar fi porumbul zaharat. Dacă până acum îl găseam de cumpărat doar din import, vara aceasta a apărut în piață și cel românesc. În schimb, cel clasic încă întârzie. Ba zilele neașteptat de friguroase din primăvară, ba seceta din vară l-au făcut să stagneze.
"Porumbul zaharat este deja făcut. Celălalt încă e micuț, de abia are cucuruzul format. Având în vedere că a fost și frig în mai. A stagnat foarte mult", spune un agricultor.
În localitatea Coriuia din județul Maramureș, am găsit-o pe Alexandra, chiar în momentul recoltării porumbului. Nu e cel clasic românesc, e zaharat, dar creşte tot în pământul de la noi. 20.000 de lei a investit în cele trei hectare de porumb, plantat în perioade diferite.
"Este mai profitabil, se face mult mai repede, are o perioadă de vegetație mai scurtă decât cel normal. Trece mai bine pe piață, se caută", a explicat Alexandra Neacșu, producător.
Femeia îşi vinde recolta la piaţă, unde nu se plânge de lipsă de clienţi. Preţul pentru o bucată este 2,50 de lei.
Reporter Observator: De obicei din ce țară găsiți porumb dulce în piață?
Cumpărător: Grecia, Ungaria… dar noi luăm numai produse românești.
Reporter Observator: Cum vi se par prețurile?
Cumpărător: Destul de mari, dar dacă stai să te gândești cât muncești, cred că e un preț normal.
Porumbul de import, tot mai des întâlnit
În pieţe, pe tarabe găsim cel mai des porumb adus din Ungaria.
"Porumbul zaharat nu este din producție proprie, este de import. noi suntem comercianți. cumpărăm și vindem. Din Ungaria l-am adus. E produsul care merge cel mai bine în perioada asta", spune Vasile Boier, comerciant.
Porumbul este vedetă și pe litoral. Comercianții se plimbă printre turiști de dimineață până seara ca să-și vândă produsele.
"Am găsit ofertă, 2 la 10 lei. Ei vin constant aici, adică nu e numai unul. E un lanț, ei tot vin cu gogoși, cu de toate. Dar mi s-a părut oricum ieftin pentru Mamaia Nord, 2 la 10 lei", a transmis un turist.
Pe litoral, comercianţii au scăzut preţul
La gheretele de pe litoral, porumbul costă 12 lei. Acest comerciant a ales să-l vândă totuși cu 10 lei… să mănânce toată lumea.
"Nu e bine, nu are lumea bani. Lumea vine pe litoral să mănânce un porumb și o hamsie, dar nu mai sunt prețuri, nu mai sunt oameni", povesteşte comerciantul.
Sunt, însă, și români care simt diferența de gust și preferă tot porumbul obișnuit.
"Nu e gustul copilăriei oricum, nu e porumbul pe care îl știm noi. Noi am crescut la țară și știm cum arată un porumb fiert natural. Astea au alt gust, sunt modificate", a precizat o persoană.
În piețe, comercianții vând în jur de 120 de bucăți de porumb pe zi, în timp ce pe litoral se vând 300-400 de bucăți zilnic.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰