Legumele românești sunt în piețe și iarna, dar la prețuri nu tocmai accesibile
Legumele româneşti sunt la mare căutare şi se găsesc pe tarabele din pieţe şi în supermarketuri, chiar şi în această perioadă! Preţurile - însă - nu sunt accesibile oricui.
Legumele româneşti sunt la mare căutare şi se găsesc pe tarabele din pieţe şi în supermarketuri, chiar şi în această perioadă! Preţurile - însă - nu sunt accesibile oricui. Mai mult, producătorii români atrag atenţia că un preţ suspect de mic al legumelor, pe a căror etichetă scrie că sunt de producţie internă, poate fi doar o încercare a comercianţilor să scoată profit de la clienţii uşor de păcălit.
Ionuţ Radu este pasionat de agricultură, iar visul său a fost să aibă o afacere în domeniu. A studiat în ţară şi a plecat apoi la muncă în Marea Britanie. Cu banii strânși acolo, şi-a pus pe picioare afacerea mult-dorită. De trei ani, produce legume în solariile proprii. În serele lui cultivă roşii, salată şi ceapă verde, care este aproape bună de cules.
Pământul e ca o fabrică, iar producţia nu trebuie oprită, ne spune fermierul care pregăteşte câteva lădiţe cu roşii din ultima producţie, culeasă chiar înainte de Anul Nou.
Ionuţ vinde şi în piețe. Însă acolo, spune el, cumparatorii pot fi uşor păcăliţi de comercianţii care vând marfa de import pe care o etichetează ca fiind românească. Dar preţul şi eticheta ne pot ajuta să facem diferenţa între produse.
Un kilogram de roșii pornește de la producători cu un preț de cel puțin 6.5 lei, ceea ce înseamnă că în piețe ar trebui să se vândă cu peste 8 lei. Iar pe etichetă ar trebui să regăsim informații privind numele producătorului, locul în care au fost produse, dar și data la care au fost recoltate
Salata românească se vinde în pieţe cu peste 1 leu bucata, iar o legătură de ceapă costă 2 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰