Antena Meniu Search
x

Video Legumele s-au scumpit atât de mult, încât castraveții au ajuns să coste 15 lei

Legumele româneşti s-au scumpit atât de mult încât unele au ajuns să coste cât carnea. Castraveţii, de exemplu, se vând la tarabe şi cu 15 lei, iar cine vrea fasole verde va plăti cel puţin dublu. Producătorii se plâng că încălzirea solariilor i-a adus la sapă de lemn anul acesta şi nu au cum să îşi dea marfa mai ieftin. 

de Adrian Obreja

la 08.04.2022, 10:15

Vezi și

Un kilogram de carne sau unul de fasole verde se va vinde la acelaşi preţ. În judeţul Galaţi, la Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cei care au plantat fasolea mai devreme se vor bucura curând de roadele muncii lor.

Până atunci, recolta de castraveţi este gata. Iar pentru asta, legumicultorii au muncit zi şi noapte în solarii pentru a se asigura că temperatura e corespunzătoare.

Citește și: Sfaturi care te ajută să incluzi mai ușor legumele în alimentație

Toate cheltuielile producătorilor se reflectă în preţ

Pe acelaşi subiect

Adrian Obreja, reporter Observator: Din acest solar s-a cules deja de 3 ori castraveţi, se face asta o dată la 3-4 zile, iar preţul de plecare de aici din Matca este de aproximativ 9.5 lei în acest moment.

Nelu Panaitiu, legumicultor: La noi, preţul creşte sau scade în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Faţă de acum un an, a plecat mai bine, a plecat de la 10 lei, anul trecut a plecat de la 8-9 lei maxim.

Şi nu doar la producător a crescut preţul, ci şi în pieţe, unde adaosul e de mai bine de 50%.

Adrian Obreja, reporter Observator: Dacă vorbim de pui, în pieţe preţul este 16 lei şi 30 de bani puiul întreg sau pulpele fără spată 16 lei şi 90 de bani.

Mai ieftine sunt salata, ceapa verde şi ridichiile, cu preţuri cuprinse între 2 şi 4 lei

Luna viitoare vor ajunge pe tarabe și primele roșii românești, dar încă nu se ştie cât va fi un kilogram. Acum se găsesc doar cele de import, care costa chiar şi 13 kilogramul, cu aproape 5 lei mai mult faţă de anul trecut.

Cum se apropie Paştele, vânzătorii spun că preţurile ar putea să mai crească în următoarea perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Legumele s-au scumpit atât de mult, încât castraveții au ajuns să coste 15 lei