Antena Meniu Search
x

Video Magazinele de haine anunţă scumpiri. Cât vom plăti în plus pentru o bluză sau o pereche de pantaloni

Haina nu-l face pe om, dar îl costă mai mult. Cresc preţurile la îmbrăcăminte. De vină e, pe de-o parte, criza din energie care le aduce patronilor de magazine costuri pe care cu greu le suportă. În plus, şi materia primă e mai scumpă. În curând, pentru o bluză sau o pereche de pantaloni, vom plăti şi cu 30% în plus. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.02.2022, 21:29

Vezi și

În reţeaua de 44 de magazine cu articole vestimentare sportive pe care o conduce, Cătălin Pozdarie a mărit deja preţurile cu zece procente. "A crescut costul transportului. Dacă înainte de pandemie un container costa două mii de euro, acum poate să ajungă şi la 20 de mii de euro costul de transport. La care se adaugă preţul energiei", spune el. Nici pentru următoarea perioadă nu are veşti bune pentru clienţi. "Vom resimţi o creştere cam de 10% în costul produselor finite", avertizează Cătălin Pozdarie

Hainele se scumpesc tot mai mult

Scumpiri nu sunt doar în magazine mari. Emilia şi Iulia au un atelier unde lucrează, la comandă, haine inspirate din folclorul tradiţional. "Preţurile pentru materia primă au crescut. Furnizorii au schimbat preţul. Şi cu 20% au crescut în ultima vreme", spune Emilia Tudoran. "Factura la gaze s-a dublat. Iar perioada de iarnă o vom resimţi din plin cu această majorare a preţurilor. La electricitate, factura s-a majorat", povesteşte şi Iulia Ghenea.

Iar costurile se reflectă în preţul final al hainelor. "Vom majora câteva procente. Sperăm cât mai puţin şi cât mai târziu, tocmai pentru a ţine relaţia cât mai apropiată cu clienţii", explică Iulia Ghenea

Pe acelaşi subiect

Preţul materialelor a explodat

Bumbacul, inul, mătasea şi lâna s-au tot scumpit pe fondul unei cereri mai mari. Cumpărătorii de textile îşi asigură stocurile, în condiţiile în care se aşteaptă ca preţurile să crească în continuare. "Un metru de bumbac era 30 de lei, acum ajunge la 40 de lei. O să se vadă în curând şi în creşterea preţului nostru, al produsului. Cumpărătorul va trebui să scoată mai mulţi bani pentru un jeans, pentru o pijama, un tricou", crede Roxana Butnaru, designer. 

Poliesterul, nailonul și acrilicele costă şi ele mai mult. Cum sunt produse din substanțe chimice derivate din petrol, automat sunt dependente de preţul acestuia. Cotațiile internaționale ale țițeiului au depășit pragul de 90 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimii 7 ani. 

"Din start e vorba de preţuri mai mari. Au crescut, un 20% poate. Bineînţeles că se resimte. Dar încerc să mă adaptez", mărturiseşte Raluca, designer. "Parcă au mai crescut un pic preţurile, ca toate preţurile. Ne-am obişnuit să cumpărăm prea mult, deci cred că o să reducem", se gândeşte un trecător. 

Inclusiv Institutul Naţional de Statistică spune că, în ultimul an, preţurile ţesăturilor au crescut cu aproximativ 5%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Magazinele de haine anunţă scumpiri. Cât vom plăti în plus pentru o bluză sau o pereche de pantaloni