Antena Meniu Search
x

Video Magistrala 1 Mai - Tokyo - Aeroportul Otopeni, gata în 2027. Japonezii ne-au împrumutat 300 de milioane de euro pentru proiect

De luna viitoare încep lucrările pentru Magistrala 6, care va lega Capitala de aeroport. Ca de fiecare dată, constructorii, dar şi oficialii sunt extrem de optimişti şi anunţă că în patru ani vom merge cu metroul la aeroport. Locuitorii nu mai cred în promisiuni după ce construirea metroului din Drumul Taberei s-a întins pe 10 ani.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 02.05.2023, 19:34

Magistrala 6 de metrou va face legătura directă între oraş şi Aeroporul Otopeni. "Magistrala 6 se întinde pe o distanţă de 14,2 km, are 12 staţii şi va beneficia de 12 trenuri noi. Proiectul a fost împărţit în două secţiuni: tronsonul 1 Mai - Tokyo şi Tokyo - Aeroport Henri Coandă. Potrivit contractului, lucrările ar trebui să fie gata în 2027", spune Alexandra Marin, reporter Observator.

Încep lucrările pentru metroul spre aeroport

În cazul ambelor secţiuni, termenul este de 48 de luni: 12 luni proiectarea, 36 execuţia. Pentru prima secţiune, finanţată cu fonduri europene nerambursabile, contractul a fost semnat anul trecut, iar lucrările ar trebui să înceapă curând, spun oficialii. "Pe prima secţiune, undeva în luna iunie se va da ordinul de începere de lucrări. Execuţia efectivă, pentru că s-a terminat partea de proiectare", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Pentru a doua secţiune, tocmai s-a semnat contractul. În cazul acestui tronson, finanţarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile, mai exact un împrumut de circa 300 milioane de euro acordat de Japonia.

Pe acelaşi subiect

"Japonia a trecut peste mofturile unor copii răsfăţaţi care au fost trecător miniştri pe aici şi care au considerat necesar să taie de pe listă acest proiect", a adăugat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. "Linia de metrou M6 este un proiect deosebit, un simbol al prieteniei centenare dintre Japonia şi România", susţine Tatsuo Kitagawa, adjunct al șefului misiunii diplomatice.

Contractul de acum vizează doar proiectarea și execuția structurilor de rezistență. În viitor, Metrorex va mai trebui să semneze și alte contracte pentru echipamente, calea de rulare, finisaje și trenuri. 

Când ar putea fi gata Magistrala 6

"Orizontul de timp pentru realizarea întregii Magistrale 6, nu doar a lucrărilor de structură de rezistenţă este anul 2027", spune Mariana Miclăuş, director general Metrorex. Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale nu împărtăşesc optimismul. "Realist, când mergem cu metroul la aeroport? E practic imposibil de spus, dar mai devreme de 7-8 ani în niciun caz", crede Ionuţ Ciurea, director Pro Infrastructura.

Bucureştiul este una din puţinele capitale europene care nu are o legătură directă de metrou între aeroport şi oraş. "Până şi în Varşovia avem. Mică, cu o singură linie, dar avem. Nu. Avem şi în Tbilisi, deci da, e prima capitală", spune un trecător.

"E un pic aiurea, fiind un oraş atât de mare. Tuturor le-ar conveni să meargă cu metroul, mai ales dacă e linie directă", este de părere altcineva. "Numai să fie la fel de eficient ca în Bucureşti, nu ca trenul pe care îl avem şi care este aşa cum este. Modern, rapid, curat. Sigur", consideră o altă persoană. 

Reţeaua de metrou a Capitalei se întinde pe 77 de kilometri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Magistrala 1 Mai - Tokyo - Aeroportul Otopeni, gata în 2027. Japonezii ne-au împrumutat 300 de milioane de euro pentru proiect