Antena Meniu Search
x

Majorarea vârstei de pensionare în România. Ministrul Muncii vrea o altă soluţie: "Punem carul înaintea boilor"

Vârsta de pensionare este un subiect de mare interes pentru români, indiferent dacă se apropie de acest moment, ori sunt printre cei mai tineri. Luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că social-democraţii nu susţin majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. "Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare", a propus ministrul Muncii. 

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 15:37

Majorarea vârstei de pensionare în România
Majorarea vârstei de pensionare în România - Shutterstock

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni la sediul central al PSD că social-democraţii nu susţin sub nicio formă o majorare a vârstei de pensionare peste vârsta de 65 de ani.

Vârsta de pensionare, dezbătută în România

"Eu nu înţeleg ce au gândit acei oameni când au trecut aceste aspecte în PNRR, pentru că, cu siguranţă, la oameni nu s-au gândit. Noi avem tendinţa să discutăm de cifre, să discutăm de seniorii României că sunt patru virgulă nu ştiu cât de milioane, că sunt 5 milioane, că avem atâţia lucrători la atâţia seniori, analiză care sigur că trebuie făcută dar nu discutăm despre oameni într-adevăr şi despre ce simt ei când aud astfel de discuţii şi mai ales când văd demnitari sau foşti demnitari ai statului care angajează în numele României, practic, ceea ce au muncit o viaţă”, a spus Marius Budăi, conform news.ro.

Ministrul a arătat că speranţa de viaţă în Occident este mult mai mare ca speranţa de viaţă în România. ”Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem (..) carul înaintea boilor. Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, a mai spus el.

Ministrul Muncii a arătat că obligativitatea din PNRR este pentru a egaliza vârsta dintre doamne şi bărbaţi la 65 de ani, care să se întâmple, gradual, până în luna ianuarie 2030. ”Avem o prevedere în legea deja actuală, Legea 263, după care funcţionăm şi ştiţi foarte bine, anexa 5, care spune că femeile trebuie să ajungă până atunci la 63 de ani. Există o decizie a Curţii Constituţionale, pe discriminare, că femeile pot lucra până la 65 de ani. S-a trecut acest lucru în PNRR până la 2035 de îndeplinit, eventual gradual. Dar nici sub o formă nu susţinem o majorare a vârstei de pensionare peste vârsta de 65 de ani şi considerentele cred că sunt unele obiective”, a mai arătat el, adăugând că bănuieşte că nu au citit niciodată legea când au scris în PNRR. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat marţi, la Parlament, că creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR însă termenul este anul 2035. El a precizat că detaliile tehnice le poate da şi le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon. ”Să îi lăsăm să termine jalonul legat de pensiile speciale, a mai spus Marcel​ Boloş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Stiri economice » Majorarea vârstei de pensionare în România. Ministrul Muncii vrea o altă soluţie: "Punem carul înaintea boilor"