Video Cine ne va plăti pensiile în viitor? Gabriel Biriş: Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine
Vârsta de pensionare este un subiect de interes inclusiv printre cei mai tineri. Mulţi poate nu se gândesc la acea etapă, pentru că "mai este până atunci", ceea ce e greşit. Expertul fiscal Gabriel Biriş explică, pentru Observator, care sunt efectele măsurilor privitoare la acest subiect şi ce poate face fiecare dintre noi pentru a fi pregătit nu doar psihic, ci şi financiar pentru acel moment.
Gabriel Biriş, expert financiar: Cifrele arată că nu mai putem continua aşa. Distribuţia vârstelor este foarte dezechilibrată. Populaţia pe grupe de vârstă începe să scadă şi va continua să scadă. În momentul în care un număr mare al populaţiei, activ în câmpul muncii şi cu salarii mai mari decât media, ajunge să se pensioneze, apasă pe sistem. (...) Am făcut un calcul sumar din care a rezultat: generaţia născută în ‘67 – ‘69 se pensionează, numai acest eveniment va avea un cost suplimentar de 18,5 miliarde de lei. Un studiu din 2009, practic de acum 15 ani, atrăgea atenţia că pilonul I nu poate fi susţinut după generaţia decreţeilor.
„Nouă cine ne plăteşte pensiile?”
Gabriel Biriş, expert financiar: Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine să le plătească.
Ce putem face pentru a preveni această situaţie?
Gabriel Biriş, expert financiar: Va trebui să acţionăm pe mai multe paliere. În primul rând trebuie să acţionăm pe numărul de angajaţi şi în al doilea rând pe productivitatea lor, pe salariile care pot fi plătite. Fără un număr mai mare de angajaţi activi, cu salarii mai mari nu se va putea. În momentul de faţă, asta se poate face prin investiţii majore şi rapide în infrastructură pentru a creşte PIB-ul potenţial, faci politici de import de forţă de muncă, eventual faci condiţii pentru ca unii dintre românii plecaţi să se întoarcă şi să şi fie bine plătiţi. Trebuie să găsim măsuri de creştere a natalităţii, coroborate cu investiţii majore în educaţie timpurie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰