Antena Meniu Search
x

Video Maxim a investit 10.000 de euro în afacerea lui, dar roadele sunt pe măsură. Leguma se vinde acum la preţ triplu

Au apărut primii cartofi noi româneşti. Cea dintâi recoltă din acest an au cules-o fermierii din Dolj, cu două-trei săptămâni mai devreme decât anul trecut. În pieţe, marfa se vinde cu preţ triplu faţă de cartofii vechi. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 03.04.2024, 21:09

Vezi și

În comuna doljeană Călăraşi, fermierii au început de câteva zile să scoată din pământ primii cartofi noi crescuţi în solarii. Maxim Tomiţa are două, cu o suprafaţă de 1.800 de mp. Crede că va avea o recoltă bogată: o tonă şi 300.000. Ca să aibă ce să ducă în pieţe, a făcut o investiţie de 10.000 de euro. 

Au apărut cartofii noi româneşti

"La noi au fost minus 9 grade în ianuarie şi a trebuit să le băgăm căldură pentru că erau deja răsăriţi. Tunuri de căldură, generatoare cu aeroterme, apă fiartă cu aragaz dedesubt. Tot ce am putut am băgat în solariu să îi protejăm", povesteşte Maxim Tomița, fermier.

Solul fertil din zona cunoscută sub numele de Sahara Olteniei, ce se întinde sub forma unui triunghi între Craiova, Calafat şi Dăbuleni, a dat roade bune peste tot, spun agricultorii. "Nu i-am stropit cu absolut nimic. Nu a apărut niciun dăunător", spune un fermier.

Pe acelaşi subiect

"Mergem cu el la vânzare la Pucheni, la angro. Sunt foarte fragezi. În ţinem acoperiţi pentru că dacă dă soarele de ei o să se înnegrească", a explicat Cătălin Marius Stoinea, fermier.

  • Anișoara Duculescu, fermier: Am avut pânză microporoasă în două straturi, am avut încălzire şi acum Suntem foarte mulţumiţi. Niciodată nu i-am scos aşa devreme.
  • Reporter: Când îi duceaţi de obicei?
  • Anișoara Duculescu, fermier: Mai spre sfârşitul lui aprilie. 

Cât costă kilogramul de cartofi noi

Culturile timpurii vin cu preţuri mai mari. "În pieţe predomină cartofii vechi româneşti, cu preţuri care pleacă de la 3 şi pot ajunge la cel mult 4 lei pe kilogram. Uşor, uşor, însă, îşi fac loc la tarabe şi trufandalele de primăvară - cartofii noi, tot româneşti. Însă preţul lor este mai mare, de 10 lei kilogramul", arată Clara Mihociu, reporter Observator.

"Sunt foarte scumpi, ţinând cont că sunt de la noi din ţară", crede un român. "Atunci când îi cumperi, nu te gândeşti la preţ. Ai făcut pofta, un kilogram, un kilogram jumătate", zice un altul. "Nu cumpăr. Am pensia mică. E scump. E scump tot", adaugă altcineva.

Clima face diferenţa de preţ dintre marfa noastră şi cea a străinilor, spun specialiştii. "S-a făcut o cheltuială în plus. Apar produse din ţări din acestea care sunt calde tot timpul anului", spune Vlad Gheorghe, reprezentant al Organizaţiei Prodducătorilor de Legume şi Fructe.

Până la finalul lunii, vor apărea şi cartofii plantaţi sub cerul liber. "Sunt aproape 200 de hectare de cartofi puşi "la rece" - impropriu spus - sunt acoperiţi cu acril, cu folie, la sol", a declarat Sorin Sandu, primarul comunei Călăraşi.

În 2023, fermierii români au cules în total un milion de tone de cartofi, mai puţin decât anul precedent, dar asta pentru că şi suprafaţa pe care s-au plantat a fost mai mică. În schimb, am cumpărat din străinătate marfă în valoare de 79 milioane euro şi am vândut peste hotare de 20 de ori mai puţin.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Maxim a investit 10.000 de euro în afacerea lui, dar roadele sunt pe măsură. Leguma se vinde acum la preţ triplu