Ministerul Economiei anunţă un PROGRAM GEOLOGIC, pentru 2017 -2020! La ce SUMĂ va ajunge planificarea
Ministerul Economiei va elabora un Program geologic la nivel naţional pentru perioada 2017 - 2020, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea direcţiilor de desfăşurare a activităţii de cercetare geologică a resurselor minerale, program ce va costa 24 milioane lei, fiind finanţat din bugetul general consolidat.
Ministerul Economiei va elabora un Program geologic la nivel naţional pentru perioada 2017 - 2020, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea direcţiilor de desfăşurare a activităţii de cercetare geologică a resurselor minerale, program ce va costa 24 milioane lei, fiind finanţat din bugetul general consolidat.
"Programul de cercetare geologică trebuie să conducă la constituirea bazei naţionale de date cu privire la resursele minerale, să clarifice asupra perspectivelor de identificare a noilor zăcăminte, să conducă la finalizarea lucrărilor geologice în zonele cu perspective de conturare a unor rezerve valorificabile", arată nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat va fi de 24 milioane lei în perioada 2017-2021, din care 2 milioane lei în acest an şi câte 5,5 milioane lei pe an în perioada 2018-2021.
Programul are ca scop final "punerea în evidenţă în condiţii favorabile din punct de vedere financiar a noi resurse minerale utile".
"Vor fi conturate perimetre prin coordonate topogeodezice cu resurse minerale din clasa energetică primară cum sunt minereurile radioactive, cărbunii, resurse energetice regenerabile din clasa apelor geotermale, de substanţe minerale utile nemetalifere cu valoare adăugată brută importantă", arată documentul citat.
Autorii proiectului susţin că, pentru crearea unei imagini cât mai complete a potenţialului geologic de resurse minerale, "este necesară continuarea lucrărilor de prospecţiune geologică, geochimică, geofizică, lucrări miniere uşoare, foraje de suprafaţă, prelevare probe, analize şi determinări de laborator, studii de sinteză de evaluare şi interpretare a informaţiilor preexistente, lucrări de cartare geologică", lucrări care vor constitui baza Programului geologic naţional pentru perioada 2017 – 2020.
Acest Program geologic este elaborat în contextul menţinerii echilibrului sistemelor naturale geologice.
"Se are în vedere punerea în valoare prin lucrările de cercetare a noi perimetre cu resurse potenţial valorificabil susţinând activitatea orientată spre folosirea raţională a resurselor minerale regenerabile şi economisirea celor neregenerabile", menţionează documentul.
Lucrările de investigare care fac obiectul programului în conformitate cu fazele activităţii de cercetare geologică sunt cercetarea ştiinţifică şi prospecţiunea.
"În cadrul cercetării ştiinţifice sunt elaborate hărţi specifice activităţii geologice, studii de prognoză privind identificarea resurselor de substanţe minerale utile, stabilirea metodelor de investigare pentru asigurarea cercetării complete şi complexe a structurilor geologice şi a zăcămintelor", se precizează în nota de fundamentare.
Prospecţiunea geologică are ca scop cunoaşterea condiţiilor geologice existente şi concentrarea acumulărilor, a parametrilor orientativi, volumetrici şi calitativi pentru calculul volumului de resurse şi estimarea preliminară a condiţiilor de valorificare.
Sursă: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰