Antena Meniu Search
x

Ministerul Finanțelor estimează o scădere cu 14,4% a Produsului Intern Brut pentru perioada aprilie-iunie

Cât de aproape suntem de austeritate? Aceasta este întrebarea la care ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, nu mai răspunde la fel de ferm ca altă dată.

de Redactia Observator

la 25.05.2020, 23:41

Vezi și
  • Economia României ar urma să dea semne de revenire abia spre sfârșitul anului.
  • Creșterea pensiilor, pusă sub semnul întrebării de specialiști.

Potrivit prognozei ministerului pe care îl conduce, România va înregistra, pentru perioada Aprilie - Iunie a acestui an, o cădere istorică a Produsului Intern Brut de 14,4%.

Economia a luat o pauza forţată în martie, când am intrat în stare de urgenţă. Efectele se vor vedea în lunile următoare, când deficitul bugetar va ajunge la 14,4%, spune Ministerul de Finanţe.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor publice: Poate la începutul anilor 90 am mai avut o cădere atât de mare. Cu siguranţă au fost astfel de căderi, dar este, da, o cădere importantă. Eu zic că acum o să avem o revenire foarte rapidă. 

Analiştii nu găsesc acestă prognoză ca fiind realistă. 

Iancu Guda, analist financiar: Cred că e chiar optimistă. Consensul economiştilor indică o recesiune de minimum 6%, ceea ce înseamnă că în trimestrul 2 putem vedea o scădere reală a economiei de cel puțin 20%.

O uşoară creştere a economiei se va observa abia spre finalul anului. Cât despre majorarea pensiilor - promisă pentru luna septembrie - ministrul Finanţelor evită un răspuns concret. 

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Ce o să facem cu pensiile? Staţi să ajungem acolo. Este un efort uriaş pentru orice economie să finanţeze un astfel de deficit şi trebuie să vedem ce înseamnă pentru anul viitor. 

O eventuală majorare a pensiilor cu 40% ar duce economia într-un punct critic, spun economiştii. 

Iancu Guda, analist financiar: Creşterea pensiilor nu ar trebui să depăşească 10%. Iar începând cu anul viitor, ar trebui implementat un mecanism predicitibil şi ancorat în capacitatea de a majora pensiile. 

Despre deficitul bugetar şi nevoia de revigorare a economiei a vorbit şi preşedintele. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate.

Înaintea pandemiei, Guvernul estima o creştere de 4,1% a PIB în 2020.

În trimestrul doi, se numără bobocii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ministerul Finanțelor estimează o scădere cu 14,4% a Produsului Intern Brut pentru perioada aprilie-iunie