Antena Meniu Search
x
LIVE

Ministrul Energiei: 2032, termenul limită pentru închiderea producţiei pe cărbune. Cele două unităţi de la Rovinari intră în conservare în iunie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat duminică seara că România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru închiderea producţiei pe cărbune, iar termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari a fost devansat în luna iunie, el dând asigurări că nu vorbim de niciun fel de disponibilizare. Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă, transmite news.ro.

De Redactia Observator la 20.03.2023, 06:49
Ministrul Energiei: 2032, termenul limită pentru închiderea producţiei pe cărbune. Celor două unităţi de la Rovinari intră în conservare din iunie - Profimedia/Hepta

”Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul despre închiderea exploatărilor pe cărbune.

Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unităţi, unitatea 3 şi 7 Rovinari. ”Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând.

Ministrul Virgil Popescu a mai arătat că a fost foarte bine că au fost ţinute în exploatare aceste unităţi în această iarnă. ”România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a completat el.

”Cred că avem o anordare moderată, sustenabilă, România este o ţară care beneficiază de energie nucleară, Germania nu are aceste ambiţii de a avea energie nucleară”, a mai spus ministrul Energiei.

Pe acelaşi subiect

Ce se va întâmpla cu angajații de la Rovinari?

Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă. Virgil Popescu a precizat că pentru punerea în conservare a unităţilor de la Rovinari ”nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”.

”Este un deficit de muncă”, a spus Popescu, afirmând că CEO Oltenia şi-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 avem doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unităţi, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Ministrul Energiei: 2032, termenul limită pentru închiderea producţiei pe cărbune. Cele două unităţi de la Rovinari intră în conservare în iunie