Antena Meniu Search
x

"Motorul economic" al Europei, în recesiune. Prognozele Comisiei Europene anunță o scădere a PIB-ului în locul creșterii anunțate anterior

Economia Germaniei, care era aşteptată să înregistreze o creştere de 0,2% în 2023, se va confrunta cu un declin de 0,4%, conform previziunilor economice de vară, publicate luni de Comisia Europeană (CE), transmit Bloomberg şi Reuters. Consumul slab şi scăderea investiţiilor în construcţii vor afecta negativ evoluţia din acest an a celei mai mari economii europene, în pofida uşorului avans al investiţiilor în echipamente. Deşi exporturile sunt afectate de cererea externă slabă, exporturile nete ar urma să contribuie pozitiv la evoluţia economiei în 2023, în urma declinului importurilor, prognozează Executivul comunitar, citat de Agerpres.

de Adrian Popovici

la 11.09.2023, 17:57

"Motorul economic" al Europei, aproape de recesiune. Prognozele Comisiei Europene anunță o scădere a PIB-ului în locul creșterii anunțate anterior - Shutterstock

În 2024, PIB-ul Germaniei ar urma să se redreseze, înregistrând un avans de 1,1%, în urma majorării consumului. În primăvară, Comisia Europeană previziona o expansiune de 1,4% a economiei Germaniei anul viitor. De asemenea, rata inflaţiei în Germania în 2023 ar urma să scadă la 6,4%, de la 8,7% în 2022. Anul viitor, rata inflaţiei va scădea la 2,8%, în urma încetinirii graduale a creşterii preţurilor la mărfuri şi la energie, a estimat Executivul comunitar.

Şi prognozele pentru zona euro au fost înrăutăţite: de la un avans de 1,1% estimat în mai pentru acest an, la o creştere de 0,8%. În 2024, economia zonei euro ar urma să urce cu 1,3%, după ce în mai era previzionată o expansiune de 1,6%. Ţările de Jos ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de doar 0,5% (faţă de un nivel de 1,8% previzionat în mai). Pe de altă parte, previziunile privind creşterea economiilor din Spania şi Franţa au fost îmbunătăţite.

În zona euro, inflaţia se va reduce la 5,6% în 2023 (de la un nivel de 5,8% estimat în previziunile economice de primăvară) şi se va situa la 2,9% în 2024 (comparativ cu 2,8%). Ţinta BCE pe termen mediu este o inflaţie de 2%.

"Slăbirea cererii interne, în special a consumului, arată efectele pe care le au preţurile încă în creştere pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor. Ritmul mai slab de creştere în UE ar urma să se extindă în 2024 şi impactul înăspririi politicii monetare va afecta în continuare activitatea economică", a avertizat Comisia Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » "Motorul economic" al Europei, în recesiune. Prognozele Comisiei Europene anunță o scădere a PIB-ului în locul creșterii anunțate anterior