Mutare surpriză pe piaţa mondială a petrolului. După reducerea producţiei, OPEC+ anunţă un nou membru din 2024
Brazilia se va alătura influentei coaliţii petroliere OPEC+, care reuneşte unele dintre cele mai mari naţiuni producătoare de ţiţei din lume, potrivit ministrului brazilian al Energiei, Alexandre Silveira, citat de CNBC. Un alt oficial al acestei ţări a confirmat pentru Reuters faptul că invitaţia va fi acceptată şi că aderarea formală ar urma să aibă loc în ianuarie 2024.
Anunţul a fost făcut în timpul unei reuniuni a OPEC+ la care s-a discutat despre strategia producţiei de petrol pentru 2024, pe fondul preţurilor scăzute, care sunt ponderate de redresarea fragilă a cererii în China, riscurile geopolitice şi incertitudinea privind livrările din Iran şi Venezuela, care sunt membre ale OPEC, sancţionate de SUA.
În imaginile distribuite de la întâlnire, Silveira a spus că preşedintele Lula da Silva a aprobat calitatea de membru al ţării sale, începând cu anul viitor.
"Aş dori să închei cuvântul meu informându-vă că onorabilul preşedinte Lula a confirmat intrarea noastră în Carta de cooperare OPEC+ din ianuarie 2024", a spus el.
"Este important ca echipa noastră tehnică să analizeze conţinutul documentului pe care tocmai l-am primit, carta cooperării. Face parte din protocolul nostru guvernamental să facem acest lucru", a adăugat el.
- Prețul petrolului, creștere de peste 2% înainte de reuniunea OPEC+. Traderii, îngrijorați de o posibilă nouă...
- Azerbaidjanul, invitat să devină membru permanent al OPEC. Reacția oficialilor azeri față de această propunere
- OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului
Aşa-numitul document de cooperare al OPEC+ stă la baza coaliţiei şi trebuie acceptat de toţi membrii grupului.
Brazilia, invitată să se alăture OPEC+
"Brazilia a primit o invitaţie de a se alătura OPEC+. Ministrul Minelor şi Energiei, Alexandre Silveira, analizează problema", a declarat Ministerul brazilian al Energiei.
Nu a fost imediat clar dacă Brazilia va trebui să efectueze vreo reducere a producţiei începând de anul viitor, ca urmare a aderării sale.
Atât alianţa OPEC+, cât şi subsetul OPEC al grupului au fost în căutarea de noi membri, deoarece o creştere a numărului de producători aliniaţi va creşte, de asemenea, cota de piaţă a coaliţiei - şi, implicit, impactul politicilor sale coordonate asupra stocurilor de aprovizionare şi preţurilor.
Anunţul aderării Braziliei la OPEC+, dominată de Arabia Saudită şi Rusia, vine după ce membrii OPEC Arabia Saudită, Iran şi Emiratele Arabe Unite au fost invitate în timpul verii să se alăture grupului BRICS al pieţelor emergente, care include şi Brazilia.
Arabia Saudită şi-a extins reducerea producţiei de petrol în primul trimestru din 2024
Alianţa OPEC+ a instituit deja o reducere de 2 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2024, mai mulţi membri ai coaliţiei promiţând în mod voluntar o scădere suplimentară de 1,66 milioane de barili pe zi în aceeaşi perioadă.
Deşi OPEC+ nu a aprobat în mod oficial reducerile de producţie, participanţii de pe piaţă urmăresc posibilitatea unor reduceri voluntare suplimentare anunţate de participanţii cheie la coaliţie.
Deja presa de stat saudită a anunţat că Riadul îşi va prelungi reducerea voluntară de 1 milion de barili pe zi, pe care o are în vigoare din iulie, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak, care reprezintă ţara sa în afacerile OPEC+, a declarat că Moscova va implementa o reducere voluntară a livrărilor cu 300.000 de barili de ţiţei pe zi şi 200.000 de barili pe zi de produse petroliere în aceeaşi perioadă.
Aliat apropiat al Arabiei Saudite, Kuweitul va impune o reducere de 135.000 de barili pe zi în primul trimestru, în timp ce ministerul energiei al Algeriei, ţară membră a OPEC, a declarat că va reduce livrările cu încă 51.000 de barili pe zi. Oman a declarat că va reduce producţia cu 42.000 de barili pe zi în aceeaşi perioadă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰