Antena Meniu Search
x

OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului

În urmă cu trei ani, SUA au jucat rolul mediatorului în conflictul dintre statele OPEC+, ultimele evoluții de pe scena internațională arată că, de această dată, au devenit ținta acestora. Astfel, alianța dintre Rusia și Arabia Saudită are potențialul de a pune în impas economia americană și, în cele din urmă, chiar și eventuala campanie prezidențială a lui Joe Biden din 2024. În acest context, decizia saudiților de a-și scădea de două ori la rând producția de țiței pare a fi doar începutul problemelor, subliniază Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 13.04.2023, 17:41

OPEC+ a crescut prețul petrolului de două ori de la întâlnirea de anul trecut între președintele SUA, Joe Biden, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.
OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului - Profimedia

Anunțul de pe 2 aprilie, care a ridicat prețurile petrolului cu aproximativ 5 de dolari pe baril, înseamnă deja că riscurile de recesiune sunt mai mari decât ar fi fost anterior și asta deoarece consumatorii care cheltuiesc mai mult pe energie vor avea mai puțini bani lichizi rămași pentru alte lucruri, iar inflația va crește. Între timp, Vladimir Putin primește mai mulți bani pentru războiul din Ucraina. Dar mai semnificativ aspect semnalat de analiști este ceea cea mai recentă decizie OPEC+ spune despre traiectoria probabilă a prețurilor petrolului în următorii ani.

Într-o lume a alianțelor geopolitice în schimbare, Arabia Saudită se îndepărtează tot mai mult de Washington. Saudiții au stabilit nivelurile producției de petrol în coordonare cu Rusia, iar când au vrut să-și normalizeze relațiile cu Iranul, au apelat la China pentru a negocia un acord, lăsând SUA în afara discuțiilor. Cu alte cuvinte, influența occidentală asupra cartelului petrolului este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Iar membrii OPEC+ au priorități proprii, de la planurile ambițioase ale prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman de a-și reinventa economia, până la războiul lui Putin. Orice venituri suplimentare pe care le-ar obține din petrol reprezintă un sprijin necesar.

Deciziile OPEC+ pun în dificultate SUA și lumea întreagă

Întrebat despre poziția SUA după ce OPEC+ a decis de două ori să-și reducă producția după vizita președintelui Biden în Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația se concentrează pe menținerea prețurilor interne la energie și asigurarea securității energetice a SUA. Statele Unite consideră că reducerile de producție sunt nu sunt recomandate, având în vedere volatilitatea actuală a pieței, dar vor aștepta să vadă cum va acționa OPEC+ în cele din urmă, a declarat oficialul.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, consensul analiștilor este ca prețul petrolului poate să ajungă la o medie de 85-90 de dolari pe baril în acest an următoarele luni. Ce se întâmplă dacă OPEC+ decide să vină cu o nouă reducere a producției anul viitor, înainte de alegerile prezidențiale din SUA, subminând șansele lui Biden de a câștiga? Analizele actuale sugerează că reducerile de aprovizionare care vor duce prețul petrolul la aproximativ 120 dolari pe baril în 2024 ar menține inflația din SUA la aproape 4% până la sfârșitul anului 2024, comparativ cu o prognoză de bază de 2,7%, iar asta se va vedea și asupra modului în care vor vota americanii.

O criză a economiei americane ar crește riscurile unei recesiuni de proporții care limitează apetitul pentru petrol și ar reduce efectul reducerilor de aprovizionare. Cu toate acestea, cota SUA din PIB-ul global este în scădere, iar state precum China și India contribuie semnificativ la cererea de petrol. China cumpără volume semnificative de petrol rusesc și iranian la un preț redus. India, o altă economie emergentă mare și cu creștere rapidă, primește, de asemenea, combustibil ieftin din Rusia, care a devenit cel mai mare furnizor al său. Delhi, care în trecut și-a exprimat dezamăgirea față de reducerile OPEC+, a rămas tăcut în legătură cu ultima rundă.

Istoria ne arată că fiecare scumpire semnificativă a petrolului a creat, în cele din urmă, condițiile care au dus la ieftinirea sa. Cu toate acestea, față de deceniile trecute, lumea se confruntă cu mai multe crize. Obiectivele de mediu împing țările să reducă dependența de combustibilii fosili. Preocupările de securitate națională din Europa ar putea accelera tranziția.

Și nu există nicio garanție că saudiții, Rusia și restul cartelului OPEC+ vor putea să-și mențină unitatea. Acest lucru este mai ușor de făcut atunci când prețurile sunt ridicate - dar atunci când situația se schimbă, membrii s-ar putea dovedi mai puțin dispuși să-și limiteze oferta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului